Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaUla

wysypka na całym ciałku u 2 miesięcznego niemowlaka

Polecane posty

Gość jaUla

Cześć Dziewczyny, poradźcie proszę, mój synek ma 2 miesiące i w sumie od samego urodzenia ma problemy z cerą, ma taki trądzik na buzi, pani doktor na pierwszej wizycie jak miał 6 tygodni powiedziała, że to są potówki i nie ma się czym martwić tylko go nie przegrzewac. Ja staram się go nie przegrzewać ale ten trądzik i tak nie schodzi, dodatkowo kilka dni temu takie pryszcze - wysypka pojawiły się na całym ciałku... Nie ma żadnych innych objawów typu gorączka etc. nie wiem czy to jakaś alergia? Pomóżcie proszę

Gość gość
Trzeba odwiedzić lekarza.

Gość jaUla
i dodam jeszcze, że synek jest na piersi jeśli to ma znaczenie, czy on może być na coś uczulony ? Chyba ma rację gość powyżej, że muszę się wybrać z nim do lekarza

Gość gość
Tak, to może być uczulenie, ale wizyta u pediatry jest niezbedna

Gość gość
To nie są potówki...mi też lekarka taką ciemnotę wciskała

Gość gość
Ja musiałam uzywać tetrowych pieluszek do 3 mca. Kąpałam małą w krochmalu z maki ziemniaczanej polecam i właśnie miała takie wypryski. tzn dodawałam ten krochmal do kapieli

Gość jaUla
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi, mi też poleciła koleżanka kapiel w krochmalu

Gość gość
up up

Gość gość
Na buzi to jest trądzik noworodkowy, niby mija po 3 miesiącu ale moja córka miała do długo. Takie krosteczki z białymi czubkami. Ale wysypkę lepiej, żeby obejrzał lekarz. U takiego malucha nigdy nic nie wiadomo.

Droga jaUla, jeśli tak jak napisałaś unikasz przegrzewania synka, a na jego skórze pojawiły się objawy w postaci wysypki – powinnaś ponownie zasięgnąć porady lekarza, który postawi odpowiednią diagnozę i pomoże Wam uporać się z problemem. Opisywane przez Ciebie krostki mogą być objawami reakcji alergicznej. Do czynników, które mogą wyzwolić lub zaostrzyć reakcje skórne, należą środki drażniące, które są składnikami produktów przeznaczonych do pielęgnacji. Warto, byś upewniła się, czy stosowane przez Was kosmetyki (w tym środki piorące), które mają kontakt ze skórą synka, na pewno są bezpieczne i przeznaczone do stosowania od pierwszego dnia życia maluszka. Zwróć uwagę, by używane przez Was produkty były hipoalergiczne i dedykowane dla dzieci. Najlepiej, jeśli zostały przebadane klinicznie i posiadają certyfikat jednego z uznanych ośrodków badawczych. Do 3. roku życia skóra dziecka nie jest jeszcze w pełni ukształtowana i nie spełnia swoich funkcji ochronnych w takim stopniu jak skóra dojrzała. Silne substancje zawarte w zwykłych produktach (dla dorosłych) są szkodliwe i mogą powodować problemy skórne. Co więcej, przenikają one przez skórę w głąb organizmu. Warto wiedzieć, że u maluszków naczynia krwionośne leżą bardzo blisko naskórka. W przypadku noworodków – aż przez niego prześwitują. Gołym okiem dostrzegamy, że bobasy są bardziej czerwone ;) W dalszym etapie rozwoju, choć już tego nie widzimy, naczynia krwionośne nadal leżą bliżej naskórka i są szersze niż u dorosłego. Wykazują przez to większą podatność, by wchłaniać przedostające się przez skórę substancje. Dlatego bez względu na to, czy dziecko jest alergikiem, czy nie, ważne jest, by przez cały okres wrażliwości skóry stosować przebadane i hipoalergiczne produkty przeznaczone dla dzieci. Gwarantują one ochronę delikatnej skóry. Mam nadzieję, że moja odpowiedź będzie dla Ciebie pomocna. Zachęcam Cię do odwiedzenia strony internetowej programu edukacyjnego „3 lata pod ochroną”. Znajdziesz tam ciekawe informacje dotyczące między innymi tego, w jaki sposób dbać o skórę skłonną do alergii. Pozdrawiam, Doradca Lovela