Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieodświadczona 30stka

Chcę wynająć pokoje w mieszkaniu studentom

Polecane posty

o co pytać jak przyjdą ? czy prosić o jakieś zaświadczenie o dochodach czy co robić bo sie nie znam, a nie chce by mi potem nie płacili, jakieś umowy sie sporządza i potem do skarbówki wpisujemy w rocznym zeznaniu czy co miesiąc jakieś podatki sie odprowadza ? nie chciałabym np. osób palących mam sie pytać o to ?

Gość gość
Studenci to najlepsi lokatorzy, praktycznie zawsze płacą albo oni albo rodzice. Praktycznie rzecz biorąc wszystko powinno się znaleźć w umowie. Podatek raz na kwartał(zryczałtowany 8%). Pytaj się czy palą jeśli tak to zabroń palenia w domu. Jeśli będzie śmierdzieć dymem obciąż ich kosztami oczyszczania mieszkania z dymu.

powiedz mi jeszcze skąd mam wiedzieć czy np. ich rodzice mają kasę ? głupio mi pytać i prosić o jakieś zaświadczenia, że będą płacić albo o dochodach ? Lepiej brać studentki czy facetów ?

Gość gość
Jeśli masz dobrze napisaną umowę to jeśli nawet nie będą płacić, składasz wniosek do sądu, prosta rozprawa i mają dług na start życia. Dlatego z ich punktu widzenia nie warto nie płacić, tym bardziej, że odsetki ustawowe to około 12% rocznie. Zapytaj się czy mają jakieś dochody, jeśli nie, zwiększ kaucję do dwumiesięcznej. W sumie to bez różnicy, której płci się wynajmuje, można poznać mniej więcej człowieka już podczas rozmowy. Ja wynajmowałem, facetom lub parom i nie było problemów.

oj dzięki za porady nie mogłam odnaleść mojego tematu :P, a np. ustalić jakieś zasady korzystania z pralki i innych sprzętów ? a jeszcze zapytam co ze studentami którzy są np. w wakacje w domu to oni wtedy przestają wynajmować czy dalej płacą ?

Gość gość
Lepsi studenci niż matka z dzieckiem, czy młode małżeństwo.

Gość gość
Umowę trzeba sporządzić tak, aby druga strona nie miała możliwości jej zerwania przed czasem czyli na czas określony- standardowo 12miesięcy. Ty zawsze otwieraj sobie furtkę wyjścia. W okresie wakacji może być problem, ale z drugiej strony dużo osób szuka mieszkania już w czerwcu, więc to różnie może być, czasami może być przestój dwumiesięczny. Co do sprzętów, wystarczy zapis, że za wszelkie szkody powstałe podczas wynajmu odpowiada najemca. Porób zdjęcia stanu mieszkania przed wynajmem. To powinno wystarczyć.

to super dzięki a czemu unikać młodych małżeństw ? i nie chciałabym jakiś brudasów np. żeby poodkurzali raz na tydzień.

Gość gość
Pojawi się dziecko i będzie problem z ich wywaleniem jeśli nie będą płacić w szczególności w zimie. Ale na to też jest patent np odcinając wszystkie media. Co do sprzątania raczej nic z tym nie zrobisz. Musisz po prostu w umowie napisać, że najemca ma obowiązek doprowadzić mieszkanie do stanu z początku wynajmu, czyli np odmalować ściany jeśli pobrudził.