Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dwie prace dwie składki ZUS

Polecane posty

Gość gość

Hej. Dostałam w ostatnich dniach dwie interesujące propozycje pracy. Pierwszą jako konsultant telefoniczny po 6 h dziennie (umowa zlecenie), drugą po 3 h dziennie jako copywriter (mam do wyboru umowę zlecenie bądź umowę o dzieło). W tej pierwszej będę miała odprowadzane składki ZUS (skończyłam studia, nie podlegam już zatem pod ubezpieczenia rodzica), z kolei nie wiem, jak w przypadku drugiej (gdybym wybrała rzecz jasna umowę zlecenie). Czy prosić tego drugiego pracodawcę o to, by odprowadzał za mnie składki, skoro ten pierwszy już będzie to robił? Przepraszam, że tak pytam, ale dopiero jestem na początku swej ścieżki zawodowej i średnio się znam na tych sprawach, a nie chcę mieć potem jakichś nieprzyjemności. Pozdrawiam serdecznie :)

Gość gość
Dwie składki, ale tylko jedna się liczy.

Gość gość
Od tej drugiej umowy nie będą odprowadzane składki. Najlepiej tą drugą weź o dzieło i tyle. Składki będziesz miała od tej pierwszej, większej umowy zlecenie, tylko dogadaj to z pracodawcami

Gość gość
od tej drugiej będzie Ci odchodził tylko podatek dochodowy

Gość gość
Sądzę, że rzeczywiście umowa o dzieło będzie lepszym rozwiązaniem. W końcu to praca jako copywriter, którą będę wykonywać w domu. Dziękuję bardzo za odpowiedzi i życzę miłego weekendu. :)

Gość gość
tą drugą weź najlepiej o dzieło oczywiście pracodawca powinien podnieść ci wtedy wynagrodzenie "na rękę"