Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

implanty czy aparat ortodontyczny dla osoby doroslej?

Polecane posty

Gość gość

Bardziej oplaca się zalozyc aparat na ponad 2 lata (konsultacja z dentystą) czy zrobić 4 implanty?

Gość gość
Pod katem finansowym?

Gość gość
Autorka. Cena samego aparatu jednego luku to 1800 zl. Pierwsza wizyta to koszt 300 zl w tym jest jest już odlew. Miesięczna wizyta to 60 zl. Sumując 1800 (aparat) + 300 (pierwsza wizyta)+ 1440 (miesięczne wizyty) =3540.

Gość gość
A implanty?

Gość gość
Pod kątem finansowym ale tez zdrowotnym. Zęby cale życie sa 'w ruchu' wiec nie wykluczone, ze po zdjęciu aparatu stalego będą konieczne dalsze wizyty bądź aparat ruchomy a co za tym idzie dalsze koszty. Implanty sa tak jakby wygodniejsze ale pewnie droższe. plus jest taki, ze nie będę musiala świecić metalem podczas rozmowy ;) ale z drugiej strony swoje zęby to zawsze swoje :)

Gość gość
Autorka. Cena implantu to 2500 zl ale myslalam nad zalozeniem licowki to 800 zl sztuka. Wiec za 4 ulicówki zaplacilabym 3200 zl plus koszt wizyty.

Gość gość
o implanty czy licówki? Implant może nie przyjąć się a p aparacie wada może nawracać.

Gość gość
Wydaje mi się, że coś pomieszałaś. Licówka nie zastąpi ani aparatu ani implantu. Miałam podobny problem (niestety moi rodzice nie dbali o moje zęby, stąd wziął się brak 4 zębów). Dzięki Bogu trafiłam w ręce wspanialych lekarzy (zarowno ortodonty, implantologa jak i zwykłego dentysty). Zaplanowali leczenie we 3. Najpierw aparat (w moim przypadku 1,5 roku). Zamiast 4 implantów mam 2. Po zdjęciu aparatu doktor założyła mi retencję stałą, żeby zęby się nie rozjeżdżały. Teraz mam prościutkie zęby i gdybym miała to powtórzyć to nie wahałabym się ani przez chwilę. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Nie da się przyśpieszyć pewnych rzeczy. Pamiętaj o jednym, poszukaj dobrych lekarzy, dla których Ty a nie Twój portfel będziesz najważniejsza. Ja miałam wielkie szczęście. Pozdrawiam i życzę wytrwałości

Gość gość
jeśli osoba dorosła może i lekarz jej zezwoli na noszenie aparatu to nie widzę w tym nic złego. Jakbym była starsza i miałabym krzywe zęby a lekarz by mi pozwolił nosić aparat i miałabym na tyle zdrowe zęby i ich korzenie to czemu nie. Mam 28 lat i w tej chwili nosze aparat. Uważam że do noszenia aparatu wiek nie gra roli, najważniejsze są chęci i stan zębów, dziąseł. Aparat zakładali mi w gabinecie http://www.viscardi.com.pl/ i jestem w niego zadowolona. Już zauważam różnicę w stanie uzębienia. Aparat jest spoko, polecam każdemu, kto chciałby mieć równy zgryz i piękne zęby.

Gość gość
Znam trochę starszych osób noszących aparat. Wstydzić się trzeba zaniedbania, a nie aparatu. A implanty to już poważniejsza sprawa - ja musiałam je założyć, bo straciłam dwa zeby - na szczęście w klinice Unident Union wszystko poszło ok :)