Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest tu ktoś kto interesuje się owadami albo je lubi?

Polecane posty

Gość gość

?

Gość Jacek Placek
Ja się interesuje owadami

Gość gość
Kojarzysz gatunek pluskwiaka Zicrona caerulea?

Gość gość
?

Gość gość
Ja sie interesoje, mam pchly i wszy. A w nocy karaluszki:-)

Gość gość
Skoro się interesujesz to powiedz coś więcej na ich temat

Gość gość
Ja sie pasjonuje entomologia od dziecinstwa, moje ulubione owady to szerszenie i inne osy ;)

Gość gość
Ogólnie interesuje się biologią i przyrodą od dziecka. Jeżeli chodzi o owady to motyle mnie interesują. Znam się na podstawowych rodzinach żyjących w Polsce. Kilka kupiłam w gablotkach te egzotyczne - niby miały być z hodowli i umrzeć śmiercią naturalną. Masowe zabijanie do gablot naszych gatunków mnie przeraża. Czasami widziałam u kolekcjonerów po 30 sztuk tego samego gatunku. Po co? Są też owady które mnie obrzydzają ale i fascynują - żywiące się padliną czy raczej ich larwy. Ale Taką mają naturę i oczyszczają świat. Wiem że są ludzie zbierający padlinę aby zbadać co tam żyje w środku. Kryminalistyka się też zajmuje takimi owadami. Pozwalają określić kiedy nastąpiła śmierć człowieka w zależności jakie gatunki i w jakiej fazie wzrostu są.

Gość gość
O widzisz, ja tez jestem przeciwnikiem gablot, to tak jakby ornitolog zabijal rzadkie ptaki zeby miec je w gablocie. Niestety, aby udowodnic wystepowanie jakiegos gatunku na danym terenie, trzeba miec okaz w reku ;p A osy lubisz? :D

Gość gość
No tak ale aby udowodnić to trzeba ukatrupić 30- 50 jednego gatunku? Całe życie trzymają te zasuszone motyle w domach. Osami się nie interesuje. Pierwsza książka którą przeczytałam na ten temat to po dziadku,, Dzieci słońca i dzieci mroku'':)