Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ten rumień moze oznaczac boreliozę?

Polecane posty

Gość gość

http://zapodaj.net/985a32b45c657.png.html przepraszam za slabą jakość ale nie mam mozliwosci wrzucenia lepszego zdjecia. Rumień ten pojawil się w nocy prawie 3 tygodnie temu. W środku był normalny odcien skory i kilkucentymetrowy czerwony pierscien. Noga byla w tym miejscu opuchnięta i delikatnie piekla. Pod wplywem dotyku zaczal robic się w samym srodku rumienia pęcherz jak przy odcisku. Nie kojarzę jednak zeby ugryzl mnie w tym roku kleszcz natomiast mialam mozliwość stycznosci z nim ponieważ na podworku jest ich dużo i co chwile jezdzilam do weterynarzy z moimi psami na wyciaganie kleszczy a od 2 miesiecy spedzalam duzo czasu w ogrodzie. Co do rumienia nie powiekszal sie on ale grubosc piersiecienia w przeciagu 3 nastepnych dni zwiekszyla się ale jakby do wewnatrz az w koncu mialam caly czerwony slad przez ponad 2 tygodnie kiedy zaczal sie zmniejszac . Na dzien dzisiejszy mam strup po pecherzu i delikatnie zaczerwienioną skorę. Bylam u lekarza rodzinnego ale calkowicie olal temat twierdzac ze przy boreliozie nie ma pecherzy co raczej jest nieprawdą. Iść do inngo lekarza czy poprostu zignorować to?

Gość gość
aha dodam ze tydzien przed pojawieniem sie rumienia i tydzien po mialam okropne bole w stawie kolanowym do tego stopnia ze nie moglam normalnie z lozka wstac poniewaz od razu na nie opadalam. Zdarzylo sie to pierwszy raz i bylo to dziwne zwazywszy na moj wiek - 23 lata.

Gość gość
up

Gość gość
jesli ugryzl cie kleszcz to tak !! musisz isc do lekarza specjalisty

Gość gość
aha i nie mow mu ze byles u innego lekarza powiedz ze masz takie cos i koniec

Gość gość
no wlasnie w tym roku nie kojarzę zeby mnie ugryzl ale mam sporo kleszczy na podworku , tylko czy ta zmiana moze wskazywac na boreliozę? moze faktycznie to tylko alergia