Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy wasze dzieci nauczyły się liczyć

Polecane posty

Gość gość

Nie pytam po to by się tu ktoś przechwalał, po prostu mam koleżankę, której dziecko jest hm jakby to określić, w jej oczach nadzwyczaj inteligentne, ma 1,5 roku i potrafi liczyć do 10, czy do wg Was realne?

Gość gość
e pewnie po prostu recytuje bez zrozumienia. znam takie dzieci. kolezanki syn w wieku 1,5 lat opowiadal wierszyki, ale umial je fonetycznie, nie rozumial o co chodzi

Gość gość
To nie jest liczenie,to recytacja ;)

Gość gość
Mój liczył mając 2,5 roku, ale już wcześniej wiedział co to jest 2, bo mówiłam podaj mi 2 jabłka i dawał 2 jabłka, tylko on zaczął mówić jak miał 2,5 roku - od razu zdaniami, wtedy też potrafił liczyć, ale raczej nie do 10. tak na 3-4 się zaczynał gubić , znaczy potrafił wymienić kolejno cyfry do 10, ale jak już mu mówiłam podaj 5 jabłek, to nie umiał ich policzyć, choć cyfry wymieniał - nie zdawał sobie sprawy z ilości. jeśli dziecko ma 1,5 roku i już mówi, to wierzę, że potrafi powtórzyć cyfry, bo nie wiem na ile 1,5 roczniak będzie sobie zdawał sprawę ile to jest 10.

Gość gość
wyczytałam na jakiejś stronie, że dziecko w wieku 18-24 mce odróżnia ile to jest 1 i dużo, dopiero ok 3 lat zaczyna liczyć co najmniej do 6. Po prostu pytam, bo mi się wydaje to nierealne, raczej właśnie takie powtarzanie, ale ona też się chwaliła że jej dziecko samo siedzi w wieku 4 miesięcy...

Gość gość
to niech się chwali dalej,a ty żyj spokojnie ;)

Gość gość
4 misiace i siedzi?biedny kregoslup dziecka.

Gość gość
Yesterday I saw my child had been beaten by Donald.

Gość gość
:)to tego nie da sie wytlumaczyc w ogole chyba dzieciom 555 www.youtube.com/watch?v=2DUpkLLyS0Y

Gość gość
ma 2 i 3 miesiące i liczy do 10 a wcześniej rzeczywiście recytował

Gość gość
A ja uwierze. Bo moj majac 14 miesiecy potrafil wskazac cyfry od 1 do 5 wyrywkowo i jak prosilam by cos policzyl to po prostu dotykal po kolei palcem wskazujacym a ja glosno mu liczylam. Nie mowil jeszcze wiec na pewno nie recytowal,sprawdze jak zacznie mowic czy potrafi liczyc na prawde. Ale skoro zna cyferki to jest na dobrej drodze:P majac 15 miesiecy bez problemu wkladal ksztalty do sortera.bardziej z niego umysl scisly niz humanistyczny,po rodzicach:P

Gość gość
poczekaj,poczekaj....i za kilka lat przekonasz się,czy taki ,,gieniuś'',jak ci się wydawalo...często jest tak,że te mniej bystre w szkole zostawiają daleko w tyle takich wczesnych bystrzaków..i nie piszę tego złośliwie ,broń Boże..też jestem mamą takiego bystrzaka,co to rówieśników ,,bił na głowę'' ,cóż..teraz jest odwrotnie ;)

Gość gość
Moja mała ma prawie dwa lata i próbuje liczyć do 10. Choć nie pamięta cyfr po kolei i przewracając kartki liczy 1,2,3,6,8,9 i 10 :D ale porządek zachowuje. Jej ulubione cyfry to 8 i 9 :D

Gość gość
5lat jak poszlo do zerówki a tak do 5 umial liczyc już wcześniej. około 3 lat

Gość gość
na pomaranczowo pisze, zeby nie bylo. ponad 4 lata, i liczy do 100 i dalej, zalapal powtarzalnosc i liczy. dodaje i odejmuje na palcach do 10,