Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćautorkamamadziwczynki

Czy moja córka ruchowo jest w normie? Jak było z waszymi dziemi?

Polecane posty

Gość gośćautorkamamadziwczynki

Moja córeczka ma 9 miesięcy i 2 tygodnie. Siada sama, pełza ,klęka na kolankach i dloniach oraz od kilku dni wstaje w łóżeczku sama. Ale nie raczkuje. Czy to jest normalne? wydawało mi się że dzieci raczkują zanim wstaną a ona jakoś tak z pełzania do siadania i wstawania...bez tego raczkowania. Jak jest z waszymi dziecmi?

Gość gość
Odpowie ktos? To moje pierwsze dziecko i może jestem troche przewrażliwiona ale nie mam kogo sie o to zapytac.

Gość gość
Mój syn co prawda jest o miesiąc młodszy ale też już wstaje, a raczkuj***ardzo mało i od niedawna. Po prostu nie lubi w ten sposób się przesuwać, bo mu to idzie za wolno. Pełza za to lotem błyskawicy. Niektóre dzieci nie raczkują w ogóle. Ale skoro córka wstaje do raczkowania, to myślę, że kwestia 2-3 tygodni i ruszy. Możesz jej pomóc stymulując do takiego ruchu, np. podając zabawkę, najpierw blisko, żeby chciało jej się doraczkować, a potem dalej.

Gość gość
kobieto weź nie panikuj..... masz dziecko 9 miesięczne, które powoli uczy się koordynacji ruchowej, robi to na swój sposób i tyle. Moja córka ma skończone 10 miesięcy, oczywiście siada, wstaje, przemieszcza się po meblach, raczkuje i biega za mną (dalej na kolankach). Jak ją chwycę za rączki to normalnie idzie, a nawet biegnie, potrafi pokonać różne stopnie wysokości jakie są na jej przeszkodzie, ale puszczona boi się jeszcze stabilnie stać i ruszyć sama. I wiesz co? wcale mnie to nie niepokoi, bo wiem że ma jeszcze czas. Co z tego, że jej rówieśniczki już chodzą, a niektórzy nawet nie raczkują? co mnie to obchodzi, mam swoje dziecko i daje jej swój czas na prawidłowy rozwój. Znam jedną mamę, która od rana do wieczora uczyła dziecka chodzić, nie potrafiła zrozumieć że to dziecko samo wie kiedy jest ten moment i nie trzeba go cały dzień przeciążać. No i co z tego wyszło? Dziecko ma skoliozę i krzywicę kręgosłupa, ma teraz serie rehabilitacji, bo kochana mamusia chciała na siłę postawić synka na nóżki i pochwalić się że w wieku 7 miesięcy już chodzi. Dla mnie to chore. Także nie dopatruj się w swoim dziecku nieprawidłowości, tym bardziej że wiele dzieci nie raczkuje - a przechodzi od razu na nogi. Moja najpierw nauczyła się wstawać a potem raczkować, także kolejność nie ma żadnego znaczenia w prawidłowym rozwoju ruchowym.

Gość gość
Nie, daj jej do przeczytania jakiś podręcznik o rozwoju niemowlaka, bo widać, że twoja córka nie ma bladego pojęcia co po kolei powinna robić.

16:02 hahhha :D ja bym się zaczęła dopiero niepokoić gdyby mi dziecko zaczęło latać jak ptak