Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

DZIECKO NA ROWERZE

Polecane posty

Gość gość

chce zbrac 11 latke na wycieczke rowerowa jedziemy same , trzeba jakis kawalek jechac ulica , dosc *****iwa , czy dziecko moze jechac przede mna a ja za nim , bo wiadomo chce ją miec na oku i nie chce zeby jechala z tyłu czy nikt nie doczepi sie ze dziecko prowadzi :o

To taki bezsens jest właśnie, że chyba wg przepisów Ty masz jechać z przodu. Osobiście jak jeździłam kiedyś z młodszym kuzynostwem, to też sobie nie wyobrażałam, żeby dziecko było za mną, a droga nie była ruchliwa. Najlepiej znajdź jeszcze jedną osobę dorosłą. A ma już kartę rowerową?

Gość gość
Nikt nie sprawdza i nie pyta się o karte rowerowa , tym bardziej jeśli dziecko jest z opiekunem Moje dzieciaki zawsze jezdzą przede mna a robimy maratony po 40 km dziennie

" Jeżeli dziecko jest wieko ponad 10 lat może już samodzielnie prowadzić rower po publicznych drogach. Jedyne wymaganie formalne (poza wiekiem) to posiadanie Karty Rowerowej." Niby nikt nie sprawdza, ale jakby cokolwiek się wydarzyło, albo jakby się znalazł policjant, któremu brakowałoby punktów do premii, to może sprawdzić.

Gość gość
Jak *****iwa ta ulica lub droga?

Gość gość
Nie , nie ma karty rowerowej , szczerze mówiąc ja też nie mam , ale chyba nie jest obowiązkiem jest mieć karte ... ? Mamy przejechać jakieś 3 km ulicą aż zajedziemy do celu bo jedziemy do lasu :)

No to z tego co teraz wyczytałam na pewnej stronie o rowerach, to dziecko do lat 10 nie posiadające karty rowerowej (posiadać nie musi osoba pełnoletnia czyli jak ma powyżej a nie ma karty to tak jakby poniżej), traktowane jest jako pieszy (jego opiekun też) i co ciekawe, bo tego nie wiedziałam, powinno poruszać się na ulicy lewą stroną tak samo jak pieszy. Ale 3km to niedużo i może nikt się nie czepi.

Gość gość
Dziecko spokojnie może jechać pierwsze tylko niech będzie widoczna (odblaski) i niech ma koniecznie kask. Jeżeli jedzie z toba nikt o kartę nie zapyta. Bądź czujna i nie spuszczaj jej z oka. Dokładnie poinstruuj jak ma jechać, jeździe powoli, żeby w razie czego zahamować. Dziecko nie jest jeszcze tak czujne na drodze jak dorosły. Jedź blisko niej tak aby mogła usłyszęc twoje polecenia. 3 km to nie duży odcinek.

Gość gość
no jeżdża auta , nie za dużo nie jest to jakaś autostrada , czy jakaś trudna droga ze skrzyzowaniami swiatlami itd prosta droga caly czas prowadzi , no ale auta jezdza i troche sie boje o dziecko tym bardziej ze one jest bardzo *****iwe i szybkie

Gość gość
ok dzieki wszystkim mysle ze sie uda , a dziecko oczywiscie dobrze zabezpiecze i przypilnuje :)

Gość Piotr Szklany
Polecam firmę produkują odblaski euroblask.pl produkują elementy odblaskowych takich jak, zawieszki odblaskowe, opaski odblaskowe, naklejki odblaskowe, odblaski rowerowe. Odblaski są bardzo ważne dla naszego bezpieczeństwa, to nie żaden obciach się świecić, może nam to uratować szycie, szczególnie na poboczach bez chodnika.

Gość gość
Ja kupiłam dla mojego dziecka takie opaski odblaskowe z tej strony http://www.bagsport.pl/. Lepiej być spokojnym, że dziecko jest bezpieczne i wydoczne na drodze.