Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wasze jadłospisy, żywienie 7miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mogłybyście podać Wasze przykładowe żywienie 7-miesięcznych dzieci? Zastanawiam się jak udoskonalić własny, zmienić/poprawić, czy dobrze karmię itd. Czy nie przekarmiam albo odwrotnie - może podaję za mało np. mleka. Stąd moje pytanie. Jak możecie, podajcie o której godzinie ile czego podajecie. Dzięki bardzo!

Gość gość
Śniadanie: przecier owocowy (gruszka, banan, śliwka, jabłko, brzoskwinia itp. - oczywiście nie wszystko na raz). obiad - mięso, warzywa, ryż/kasza/ziemniak, żółtko kolacja - kaszka na moim mleku (nie codziennie) W międzyczasie chrupki, owoc, wafelki ryżowe itp. pierś na żądanie Czasem obiadu i śniadania zje 3-4 łyżeczki, czasem "sporo" (50-60g). Jest na 25 centylu wagowo i 50 wzrostowo, ma 8 mcy.

Gość gość
Dzięki za odpowiedź. A jak to jest z mamami karmiącymi mm?

Gość gość
u nas też 7,5 miesiąca. Po obudzeniu pierś później kaszka z owocem ( bardzo duża różnorodność owoców) znów pierś obiad też staram sie urozmaicać gdzieś tam w między czasie pierś na podwieczorek jakiś owoc do "rączki" lub ciasteczko dla dzieci z Hippa i na kolację pierś między czasie jak gdzieś wychodzimy lub podczas zabawy w domu pije wodę z kubka niekapka

Gość gość
Ja moje 7, 5 miesiaca karmie 7.00 -210 ml mleka z kleikiem 9.30- sloik owocow 11.30-12.00- 210 mleka z kleikiem 15.30 -200 g obiadku z miesem lub ryba z 6 g kaszy manny i pol zoltka co 2 dzien 19.30 -210 mleka z kasza bezglutenowa na polgesto w miedzyczasie duzo wody,soki dla dzieci, chrupki kukurydziane, czasami jogurcik dla niemowlat

Gość gość
hmm a u mnie jest tak 7.00 180 ml mm 10. 00 180 ml z kaszką 14.00 "obiad" warzywa z mięsem lub rybą + żółtko co 2 dzien 18.00 przecier z owoców ( jabłka, gruszki, brzoskwinie ,maliny itd) 21.00 180 mm z kleikiem ryżowym między posiłkami woda/herbata owocowa/ sok z kubka niekapka lub butelki

Gość gość
Moja jest na mm od poczatku. Zazwyczaj pila dwie butle po 150 ml na dzień ale od tyg nie wiem czy przez upały nie tknie mleka ani trochę. Nasze menu:-) 7.00 kaszka bezglutenowa na mleku 100 ml ( tylko tym sposobem przemycie mleko zęby zjadła) 9.00 deserek jogurt 120g plus owoc 40g 12-13 zupka 150 g i pol łyżeczki kaszki z glutenem 15-16 jak uda mi się to kaszke ( tzn 120 ml mleka i łyżka kaszki) jak nie to je 60 g warzywa ziemniak marchewka, bądź owoc 18-19 kasza na dobranoc na mleku około 130 g Miedzy czasie duuuzo pije wody i jakiś chrupek jeden. Ma 7 mies i jeden dzień wazy 7800. Jest raczej długa ale dość okrągła wiec myślę ze jej nie brakuje jedzenia i nierzejada się bo wagowo ok. Jedynie martwi mniebze mleka nie pije ale je z kasza dwa razy dziennie

Gość gość
Tu atorka. Dziękuję za odpowiedzi, choc myślałam, że więcej mam się odezwie :) Mój w poniedziałek skończy 7 miesięcy. Nasze karmienie wygląda mniej więcej tak: 1. 7:00 - 8:00 (jeszcze niedawno było to nie wczesniej niz 8:00, coś mu się zmieniło) ok. 180 - 210 mm 2. ok. 10:00 - 11:00/12:00 - np. 1/2 słoiczka deseru owocowego lub jogurcik (ok. 47g) + owoce, ewentualnie 150 mm - zależy, ile mleka wypił rano. Rzadko tutaj podaję jeszcze mleko. Jeśli zjadł 210 mm, to czasem zamiast słoiczków, jogurtów podaję kawałek owoca w siateczce do gryzienia. 3. ok. 12:00 - 13:00 - 150-180 mm (jeśli wcześniej mało zjadł w punkcie 2 lub ten punkt został pominięty) 4. ok. 15:00-16:00 - obiadek - własny lub słoiczek - ok. 130 g (czasem obiadek jest ok 14:00 - jeśli nie dostał wcześniej mleka) 5. ok.17:00 - 18:00 - 150-180 mm + 1/2 łyżeczki kaszki z glutenem. Czasem robię bardziej na gęsto z kleikiem kukurydzianym - wtedy robię tak 90 - 120 ml. Jeśli mały nie zaśnie i któryś z wcześniejszych punktów został pominięty, w związku z czym karmienie się przesuwa, wtedy np. ok. 20:00 dostanie jogurcik (jeśli wcześniej nie jadł) lub jakiś owoc, ewentualnie deser (1/2 słoiczka). 6. ok. 22:00-23:00 - 180-210 mm Nie wiem czy dobrze karmię. Średnio jest 5-6 karmień w ciagu doby. W nocy nie budzi się na mleko. W międzyczasie dostaje wodę/herbatkę koperkową, ale za dużo tego nie pije. Myślę nad podaniem mu czasem syropu owocowego z wodą - może więcej będzie pił. Zastanawiam się też czy po rannym mleku, po tych 3 godzinach nie podać mu zamiast mm po prostu całego słoiczka deserku/owoców itp (tzn. tyle ile zje) i pominąc jedno mleko. Wtedy już tylko obiadek? A w międzyczasie może jakiś chrupek? Jak myślicie?

Gość gość
Up

Gość gość
myślę że za mało owoców podajesz. Moja mała potrafi około 10 zjeść całe jabłko z całą brzoskwinią zblendowane , a ty dajesz kawałeczek owocu w siateczce. Każdy robi jak uważa, ja bym właśnie to karmienie około 10 jako drugie śnadanko coś takiego spróbowała. Moja pije wodę przez dzień, nie dawałabym takiemu maluchowi żadnych soków jak na razie ale zrobisz jak chcesz. W ogóle to nie uznaje tez "herbatek" granulowanych dla dzieci.. fuj Ale z drugiej strony jak maluch jest zadowolony, ładnie przesypia noce to widać że mu odpowiada to jak go karmisz.

Gość gość
A na którym centylu jest wzrostowo i wagowo? Ja myślę, że menu ok, wg mnie też dobrze rozłożone czasy karmień.

Gość gość
Tu autorka. Mały dostaje herbatke granulowaną Hipp bo za wodą nie przepada.. Wręcz płacze jak czuje, że sama woda. Rzadko mi się udaje "przemycić ją samą". A myślę, że odrobina takiego syropu jest lepsza niż sok z 3 rodzajami słodzików :/ tak mi się zdaje. Co do wagi/długości - ciężko mi podać dokładne dane, bo dopiero za tydzień/dwa idziemy to sprawdzić. Póki co waga to około 9 kg a długość to ponad 70cm. Na centylach wychodzi około 80-tego (nie mieszkam w Polsce, wiec moze trochę to inaczej wygląda). Ogólnie nie jest ani wychudzony, ani gruby- taki normalny. No i długi. Koleżanka ma 2 miesiące starszego syna i wyglądali podobnie. Co do owoców, myślę że nie dostaje bardzo mało, w siateczce to tylko przykład był. Oprócz tego jak wspomnialam - dostaje np.jogurt plus deser / przecier owocowy. Jak robię kleik na gęsto, to zawsze dodaję jakoś 2-3 łyżeczki owoców. Różnie. Wszystko zależy od tego ile wcześniej coś jadł i w jakiej ilości. Ale że to moje pierwsze dziecko, wolę zweryfikować :) poza tym tutejsze schematy żywienia nie do końca mi się podobają..