Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Depresja a poczucie własnej wartości

Polecane posty

Gość gość

Czy można mieć depresję i jednocześnie wysokie poczucie własnej wartości? Myślę, że mogę cierpieć na depresję, w internetowym teście także wyszło mi, że powinnam udać się do psychologa, jednak moje ego jest tak samo wysokie jak kiedyś. Moje objawy: -często czuję smutek, przygnębienie, płaczę z byle powodu i nie potrafię się od tego powstrzymać -ciągle zamartwiam się przyszłością, a w przeszłości widzę mnóstwo swoich błędów i zaniedbań, przez które odczuwam wstyd i wyrzuty do samej siebie -wiele rzeczy, które kiedyś mnie drażniły stało się dla mnie obojętne -utraciłam wszelkie zainteresowanie innymi ludźmi i sprawami seksu -mam spore trudności z podejmowaniem decyzji, pracą, często kiedy mam coś zrobić siadam, patrzę się w dal i w ogóle nie zauważam mijającego czasu -mam problemy z zasypianiem, a w nocy budzę się po kilka razy

Kogo obchodzą twoje mrzonki? W Kolumbii dzieci bez jednej nogi w piłkę grają.

Gość gość
Eee, a w Afryce co 3 sekundy umiera dziecko, no i co z tego? Jestem po prostu ciekawa, czy możliwe jest cierpienie na depresję bez obniżonego poczucia własnej wartości. Szukałam tego w internecie, ale nie znalazłam odpowiedzi.

Gość kotek_mamrotek
Myślę, że warto iść do specjalisty psychiatry i on najlepiej na podstawie Twoich objawów postawi diagnozę. Masz sporo objawów depresji. Jeżeli lekarz uzna, że to depresja dostaniesz leki i zapewne skieruje Cię dodatkowo do psychologa. A może wystarczy psycholog? Ale nie ma sensu się męczyć w niepewności. Skonsultuj się z lekarzem koniecznie, bo może niestety z czasem być coraz gorzej.

Gość gość
ile masz lat,masz kogos?

Jest możliwe. Adolf Hitler też na nią cierpiał, a każdy wie jakie miał mniemanie o sobie.

Gość gość
Jestem koło 30, kilka lat temu rozstałam się z partnerem i od tego czasu jestem singielką.

Gość gość
Ja choruję na depresję od kilku lat. A te objawy są typowe dla tej choroby. powinnaś zgłosic sie do psychologa, bo z tą chorobą sama sobie nie poradzisz. A co do poczucia własnej wartości- nie musi sie zmieniac razem z chorobą. Każdy przez depresje przechodzi inaczej.

tak, ja cierpię na epizody depresyjne i mam dość wysokie poczucie własnej wartości, dlatego mam ten konflikt, który mnie wkurwia i niszzy, bo WIEM, ze zasługuję na lepsze życie, a mam ten cały komplet depresyjnych rzeczy, które nie pozwalają mi być taka jak chcę i powinnam, bo zasługuję. dużo by o tym pisać

trudno powiedzieć, czy lepiej mieć niskie czy wyższe poczucie wartości przy tej chorobie. ja się cieszę, że mam wyższe poza tym przy prawdziwej depresji może się to zmieniać wszystko, nie ma jednego objawu, który by decydował

głowa do góry, idź sobie do psychologa:) ja chodzę u psychiatry też byłam, ale powiedział, że nie muszę brać leków, jak dam radę bez nich:)

Gość gość
ciezko powiedziec, lepiej skonsultowac sie z lkarzem, a na klopoty ze snem ja biore destresan noc, ziolowy wiec bezpieczny, a skuteczny