Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalafiorowy kaleczniak

Jak ja nienawidzę kalafiorów!

Polecane posty

Gość kalafiorowy kaleczniak

czy macie takie potrawy lub warzywa w kuchni przy których zawsze sobie coś zrobicie? ja zawsze muszę się pokaleczyć przygotowując kalafiora. i dziś oczywiście też - dziabnęłam się aż nóż zatrzymał się na kości. boli jak jasny pierun a ja mam już dość kalafiorów, choć je uwielbiam to co najmniej z rok nie zrobię!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a po cholere kroisz kalafior?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do sałatki z kalafiora - kroi się go w małe różyczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalafiorowy kaleczniak
oczywiście to ja pisałam o sałatce, tylko zapominam,ze za każdym razem trzeba pseudo wpisywać :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Fascynujące :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja tam ręcznie rozrywam kalafiora na różyczki. Ale niektórzy kroja nawet sałatę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalafiorowy kaleczniak
ale jak ręcznie rozerwać surowego kalafiora? Gotowany to ok rozpada się w rękach, ale surowy to dość "twardy" przeciwnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To z surowego robisz sałatkę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalafiorowy kaleczniak
tak. surowy kalafior pokrojony w bardzo małe różyczki, do tego groszek zielony i sos jogurtowo majonezowy. póki nie spróbowałam nie wierzyłam, że tak da się jeść kalafiora - ale to jest pyszne, tylko trzeba odpowiednio mocno przyprawić - musi być sporo chili, bo kalafior jest mdły - groszek też.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie za twardy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ajhjjjlokej
Pewnie, że warzywa można jeść na surowo, kalafiora i brokuły też (wówczas mają więcej wartości), chociaż ja lubię lekko podgotowane. Myślę, że skaleczenia to nie wina kalafiora, tylko uważności. A kalafiory oczywiście warto jeść. Trochę się teraz "pomądrze", ale nie znając się jakoś specjalnie na dietetyce i zasadach zdrowego odżywiania najprościej jest podzielić sobie warzywa na określone kolory (białe, czerwone, czarne i zielone) i zawsze pamiętać, że jeśli np. dawno nie jedliśmy z grupy zielonej, to właśnie takie należy zjeść. Z każdej grupy kolorystycznej powinny się pojawiać (nie muszą na raz) :-) Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kalafior i groszek nie są mdłe, tylko ludzie tak są przyzwyczajeni do przypraw, zwłaszcza soli, że później wszystko wydaje im się mdłe :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalafiorowy kaleczniak
pyszny - jak drobno pokroisz, to takie wrażenie jakbyś jadła świeżą paprykę. naprawdę ta sałatka jest przepyszna, ale ja zawsze gdzieś palucha podstawię, zapominając, że w kalafior to nóż jak w masło idzie i ciach...ale sałatkę uwielbiam, właśnie zajadam, mniaaaam! przepis mam od koleżanki weganki - ona taką jadła w knajpce wegańskiej, tylko tam zamiast majonezu i jogurtu dają majonez sojowy z ziołami jako sos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×