Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maamaa

niespokojne rozdrażnione 4 mc niemowle

Polecane posty

Gość maamaa

Witam, Zdaję sobie sprawę, że to matka powinna najlepiej znać swoje dziecko jednak mam nadzieję, że znajdą się tu mamy, które podrzucą jakieś pomysły. Moja córka ma prawie 4 mc. Od kilku dni zachowuje się inaczej niż wczesniej. W czwartek byliśmy na szczepieniu na pneumokoki, zaraz po nim złapała lekkie przeziębienie. Od trzech dnie jest bardzo nerwowa, płaczliwa, nie chce lezeć na pleckach, wózek tez ją denerwuje. Na raczkach jest ok, ale też tylko przez chwilę. Wczesniej interesowały ją zabawki, bawiła się swoimi stópkami, próbowała coś się ruszać. Teraz jest bierna, zabawki ją irytują, szybko zaczyna się płacz. Zastanawiam się co może być przyczyną zmiany zachowania na przestrzeni tych kilku dni. Przeziębiona była już po porzednim szczepieniu jednak wtedy zachowywala się normalnie. Karmię ją piersią, nie jadłam niczego nowego co mogłoby jej zaszkodzić. Na kolkę też mi to nie wygląda ( miała kolki jak nie miała jeszcze miesiąca i inaczej to wyglądało) Martwię się, w dodatku niebawem chrzciny i goszczenie rodziny będzie bardzo trudne kiedy Mała jest taka niespokojna. Z innych informacji to dodam, że waży tylko 5600 i w zasadzie to słabo przybiera na wadze. Choć pediatra jeszcze mówi, żeby się nie martwić póki co.

Gość gość
skok rozwojowy?

Gość gość
Może..choć wygląda to bardziej jak jakieś cofnięcie się niż skok :/

Gość gość
Ależ tak, dokładnie to wygląda jak skok: "Skok rozwojowy u niemowlęcia poprzedzony jest bezpośrednio okresem, kiedy dziecko jest marudne, płaczliwe i ma problemy ze spaniem, gorzej je, jest bardziej krzykliwe lub przeciwnie jest cichsze niż przedtem; chce być jak najbliżej mamy, bo w jej ramionach czuje się bezpiecznie. W tym okresie może niekiedy sie wydawać, że dziecko jakby cofnęło się w swoim rozwoju i nie potrafi robić tego, co jeszcze wczoraj miało świetnie opanowane. Gdy następuje sam skok często ma sie wrażenie, że dziecko nauczyło sie wielu nowych rzeczy dosłownie przez jedną noc. Na początku okresy marudzenia poprzedzające skok są krótkie, mogą trwać parę dni a im dziecko jest starsze, tym okresy te są dłuższe."

Gość gość
powiklanie poszczepienne biegiem do lekarza

Gość gość
NOP, zgłoś do poradni!

Gość maamaa
Mam nadzieję, że to jednak ten skok rozwojowy a nie powikłania poszczepienne. Opis tego skoku rozwojowego bardzo przypomina moją aktualną sytuację z córą. Będę ją nadal obserwować jeśli trzeba będzie pójdę do lekarza.

Nieutulony płacz może być efektem poszczepiennym. Zdaża się dość często i powinien minąć, ale lepiej skonsultować to z lekarzem. Tak dla własnego spokoju. Poczytaj też trochę o tym zanim pójdziesz do lekarza, bo na różnych się trafia - czasem niewiele wiedzą i trzeba ich zmusić do działania. Ostatnio sporo się mówi o pneumokokach, więc info znajdziesz w necie bez problemu.