Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy to alergia? Co dalej?

Polecane posty

Gość gość

Mój synek (6miesiecy) dostał wczoraj zmiksowane owoce z kompotu, bez cukru oczywiscie. Było to jabłko i śliwka. Dostał po tym na chwilę czerwonych plam na skroniach i policzkach, przeszły po 5 minutach. Czy to alergia? Po jabłku nie widziałam takich plam, podam mu dzisiaj samo jabłko i zobaczę. Co dalej, mam iść jak najszybciej do lekarza czy czekać do kolejnego bilansu (2 tyg) ?

Gość olaboga13
Moim zdaniem to nie jest alergia. U mojego alergia objawia się tak, że wyskakuje mu wysypka na polikach i to zwykle dopiero po kilku godzinach i niestety nie schodzi tak szybko. Może kompot był ciepły, ? Może zrobiło mi się za gorąco i się zgrzał i nie ma to nic wspólnego z tym co zjadł?

Gość gość
A w jakim celu do lekarza? Niemowlęta mają często mają reakcje alergiczne przy rozszerzaniu diety (która zresztą często szybko mija i po jakimś czasie można podawać "zakazane" wcześniej produkty). A chwilowe plamy nie wyglądają mi na alergię, ale ekspertem nie jestem, mój synek miał alergię tylko na seler i objawiało się to rzadkimi kupkami i wysypką kilkudniową.

Gość gość
Też po przeczytaniu objawów alergii mi to nie pasowało, ale z drugiej strony była wyraźna reakcja. Kiedyś też sie tak zdarzyło, że mąż miał koszulkę z nadrukiem z farby i dziecko dostało plam tam, gdzie dotkn ę ło główką tego nadruku. PRzeszło po kontakcie z farbą.

Gość gość
a skąd te owoce? może były pryskane?

Gość gość
Tak jak olaboga pisze, reakcja alergiczna nie mija tak szybko.

Gość gość
Chociaz kupilam na targu od producenta, podejrzewam, że były pryskane. No ale umałam, obrałam ze skórki i podgotowałam lekko.