Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Hermetysta

Kto z Was te uważa, że to kler katolicki jest zapowiadanym antychrystem?

Polecane posty

Gość gość
bawią się ludźmi jak chcą, nie jest ani boski ani antychrystyczny, chociaż w przeszłości godził się na śmierć i palenie na stosie ludzi niewygodnych... czarownic :)

Mylisz się. W Biblii (księdze Daniela) zostało zapowiedziane, że antychryst będzie kontynuacją państwa rzymskiego, i że wmówił ludziom namiestnictwo Boże... A kler katolicki palił nie czarownice, a ludzi światłych, jak Hus, Tyndale, Bruno. Próbował też spalić Galileusza. Kopernik, mimo że sam był księdzem(kanonikiem), postanowił wydać swe dzieło "O Obrocie Ciał Niebieskich, dopiero kiedy był już stary, w stanie agonalnym, nie wstawał z łóżka, i wiedział, że niedługo umrze . . .

Gość gość
na twoim miejscu nie czytałbym tych bzdur, jak nie masz pojęcia, nie rozumiesz co ludzie mogą wymyślać, czego naopowiadać by osiągać doraźnie korzyści :D Wziąłeś okres historyczny i uwarunkowania ówczesnej "polityki", na tle której te bzdury były w "skrobane"? :)

Gość gość
Kler tez palił ''czarownice'', a czarownice były wykształconymi kobietami jak na owe czasy, potrafiły czytać, pisać, znały się na anatomii, medycynie, chemii, duzo w tym było ''cyrku'' i obrzędów, ale kler postanowil je tępic, bo zagrazaly władzy koscielnej. Kobieta do tego umiejąca czytac****isac ? znająca rozne księgi ? to bylo nei do pomyslenia

17:53 - Czarownice, jeśli były, były prostymi (czyt. tępymi) znachorkami. Ich tępieniem zajmowali się protestanci.I chwała im za to, jeśli natrafili na jakąś prawdziwą i ją zabili . . .

Gość gość
hermetysta, uwazam podobnie jak ty, chociaz o tym w ksiedze daniela nie mialem pojecia, mozesz to rozwinac, prosze? jakis cytat albo chociaz numer ustepu, dziekuje

Rozdział siódmy Xięgi Daniela opowiada o czterech królestwach, symbolizowanych, przez cztery zwierzęta. pierwsze trzy królestwa, to imperia: babilońskie, persie, greckie (zostało to powiedziane w księdze). Czwarte królestwo już się nie pojawiło za życia Daniela, miało ono być potężniejsze od poprzednich, oraz wszystko podeptać. Imperium rzymskie idealnie pasuje do tego opisu: "Potem spojrzałem i w widzeniu nocnym pojawiło się czwarte zwierzę, straszne i groźne, i nadzwyczaj silne; miało ono potężne żelazne zęby: pożerało i miażdżyło, a co pozostało, deptało swoimi nogami, było ono inne aniżeli wszystkie poprzednie zwierzęta, a miało dziesięć rogów." Dan 7:7

Czytamy również, że czwarte królestwo stanie się zalążkiem czegoś nowego: "Gdy uważnie przypatrywałem się rogom, zaczął wyrastać między nimi inny, mały róg, i trzy spośród poprzednich rogów zostały wyrwane. Na tym rogu były oczy jakby oczy ludzkie i usta, które mówiły zuchwałe słowa." Dan 7:8

Czytamy również, że czwarte królestwo stanie się zalążkiem czegoś nowego: "Gdy uważnie przypatrywałem się rogom, zaczął wyrastać między nimi inny, mały róg, i trzy spośród poprzednich rogów zostały wyrwane. Na tym rogu były oczy jakby oczy ludzkie i usta, które mówiły zuchwałe słowa." Dan 7:8

Gość gość
dziekuje, zastanawiam sie co moga te rogi symbolizowac...

Gość gość
Antychrystem jest "król północy który powróci do swoich ziem z dobrami swoimi wielkimi" (zajęcie Ukrainy-dawna Ruś kijowska i przewidywana dalsza ekspansja na zachód)

Następne wersety zdają się wskazywać na relację między Bogiem, a Chrystusem, ukazując tego drugiego, jako mniejszego i podległego Bogu. Czytamy: " A gdy patrzałem, postawiono trony i usiadł Sędziwy. Jego szata była biała jak śnieg, a włosy na głowie czyste jak wełna. Jego tron jak płomienie ogniste, a jego koła jak ogień płonący. Ognista rzeka wypływała i wychodziła sprzed niego. Tysiąc tysięcy służyło mu, a dziesięć tysięcy razy dziesięć tysięcy stało przed nim; zasiadł sąd i otworzono księgi. Potem, na dźwięk zuchwałych słów, które wypowiadał róg, spojrzałem i widziałem, jak zwierzę zostało zabite, jego ciało zniszczone i wrzucone do ognia na spalenie. Również pozostałym zwierzętom odebrano ich władzę, a długość ich życia była ograniczona do pewnego okresu i czasu. I widziałem w widzeniach nocnych: Oto na obłokach niebieskich przyszedł ktoś, podobny do Syna Człowieczego; doszedł do Sędziwego i stawiono go przed nim. I dano mu władzę i chwałę, i królestwo, aby mu służyły wszystkie ludy, narody i języki, Jego władza - władzą wieczną, niezmienną, jego królestwo - niezniszczalne." Dan 7:9-14

Gość gość
Mało tego przeiwdział to nawet Nostradamus Pan zła pojawi w połowie 1999r. (objęcie władzy prze Króla Północy w największym państwie świata") A teraz na deser ostatnia wypowiedź z filmu "Nostradamus" o której ani słowa w necie: "Krwawa wojna będzie trwać 27 lat" Dziwne że to jest pomijane

W dalszej części księgi wracamy do tematu antychrysta: "Owe wielkie cztery zwierzęta, to czterej królowie, którzy powstaną na ziemi. Lecz potem Święci Najwyższego otrzymają królestwo i posiądą królestwo na wieki, na wieki wieczne. Wtedy zapragnąłem dowiedzieć się prawdy o czwartym zwierzęciu, które było inne niż wszystkie inne, straszne nad miarę, z żelaznymi zębami i miedzianymi pazurami, pożerało i miażdżyło, a to co pozostało, deptało nogami, i o dziesięciu rogach na jego głowie, i o innym rogu, który wyszedł i przed którym trzy z nich wypadły, o rogu, który miał oczy i usta, które mówiły zuchwale, i który wyglądał na większy niż inne. A gdy patrzyłem, wtedy ów róg prowadził wojnę ze Świętymi i przemógł ich, aż przyszedł Sędziwy i odbył się sąd i prawo zostało przyznane Świętym Najwyższego, i nadszedł czas, że Święci otrzymali królestwo. I tak rzekł: Czwarte zwierzę oznacza czwarte królestwo na ziemi, które jest inne niż wszystkie królestwa; ono pochłonie całą ziemię, podepcze i zmiażdży ją. A dziesięć rogów znaczy, że z tego królestwa powstanie dziesięciu królów, a po nich powstanie inny; ten będzie inny niż poprzedni i obali trzech królów. I będzie mówił zuchwałe słowa przeciwko Najwyższemu, będzie męczył Świętych Najwyższego, będzie zamyślał odmienić czasy i zakon; i będą wydani w jego moc aż do czasu i dwóch czasów i pół czasu. Potem odbędzie się sąd i pozbawią go władzy, aby ją ostatecznie zniszczyć i obalić. Królestwo, władza i moc nad wszystkimi królestwami pod całym niebem będą przekazane ludowi Świętych Najwyższego. Jego królestwo jest królestwem wiecznym, a wszystkie moce jemu będą służyć i jemu będą poddane. Tu kończy się opowiadanie. A mnie, Daniela, bardzo zaniepokoiły moje myśli, barwa mojej twarzy zmieniła się; i zachowałem to słowo w mojej pamięci." Dan 7:17-28 Jest zatem opisane czwarte imperium, i jego kontynuacja, która "będzie zamyślała odmienić czasy i zakon"... Jedyną taką kontynuacją było papiestwo, które zamyślało odmienić czasy i zakon (setki bezsensownych dogmatów), prześladowała świętych Najwyższego (prześladowania arian, husytów, czy tłumaczy Biblii)...

Gość gość
czyje to slowa? i co to za film? jakies linki moze?

Gość gość
Pamiętam bardzo dobrze że na końcu filmu słyszałem te słowa to ten nowszy film z 2000 roku pamiętam kiedyś w nocy na TVP 2 widziałem i takie były jedne z ostatnich słów

Do Nostradamusa nie przykładałbym żadnej wagi. Liczy się Biblia, przede wszystkim. Nostradamus, mógł mieć na celu zwiedzenia części ludzi (pochodził z żydowskiej rodziny, nawróconej na katolicyzm). Mógł też być narzędziem w rękach diabła, nie wiedząc o tym...

Gość gość
a co do czarownic to Himmler zbierał wszystkie dowody obciążające kosciuł i znalazł tylko 6 tys dowodów na spalenie czarownic a reszta to protestanci 24tys czarownic a nie jakiej tam miliony

19:30 - Himmler, jako młody chłopak, napisał w swoim dzienniczku, że "Ślubuje, że do końca życia będzie kochał Boga i będzie wierny kościołowi rzymskokatolickiemu", cokolwiek miałoby to oznaczać . . . Mas kiepskie źródła widać . . .