Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość StellaMar

Kupować mieszkanie czy wynajmować?

Polecane posty

Gość StellaMar

Mam pracę w urzędzie - umowa na czas nieokreślony. Koszty wynajmu to około 500-600 zł. Kredyt mieszkaniowy to koszt ok 700 zł miesięcznie. Tyle tylko, że to już jest obowiązek na lata. Jak myślicie, opłaca się kupować czy nie?

Gość gość
Pewnie ze lepiej kupic , placisz i jest Twoje za kilka lat , a wynajmujac nabijasz komus kase , Kupione mozesz sprzedac i kupic cos innego

Gość Liberka9
Tak tylko kupując mieszkanie na kredyt wiąże się z daną pracą i z danym miejscem na sporą część swojego życia - pewnie dlatego decyzja nie jest tak prosta. Ale na zachętę dodam, że obecnie mamy historycznie niskie stopy procentowe. Oznacza to, że kredyty hipoteczne jeszcze nigdy nie były tak tanie. Tutaj masz porównywarkę przy pomocy której możesz sobie sprawdzić jak to się przedstawia w praktyce http://marketmoney.pl/kredyty-mieszkaniowe/

Gość gość
Kurde marze o takich kwotach,gdzie Ty mieszkasz tez tam chce? Ja wynajmuje za 1500 a kredyt kosztuje mnie 1800 pieprzone miasta wojewodzkie :O

>>>Pewnie ze lepiej kupic , placisz i jest Twoje za kilka lat , a wynajmujac nabijasz komus kase , Kupione mozesz sprzedac i kupic cos innego<<< Nie za kilka, tylko za kilkadziesiąt lat (przy racie w wysokości 700zł), a jak (nie daj Boże) straci pracę, zachoruje, albo będzie miała poważny wypadek, to straci WSZYSTKO. Koleżanka miała pecha kupić mieszkanie, w okresie ich najwyższych cen. Duża część jej (angielskiej) pensji szła na spłatę kredytu. Teraz chciała wrócić do Polski i okazało się, że nie będzie miała za co spłacać kolejnych rat kredytu. Obecnie stara się sprzedać to mieszkanie, by przynajmniej uzyskać pieniądze na spłacenie reszty kredytu i nie mieć długów.

Hmm... szczerze powiedziawszy ciężka sprawa. Zależy jaką kwotą dysponujesz. Osobiście wynajmowałam przez kilka lat, co kompletnie mi się nie opłacało bo już lepiej było wziąć mieszkanie na kredyt i po prostu co miesiąc je spłacać, a nie płacić komuś za wynajem. W każdym bać razie mądrzejsza o własne błędy i doświadczenia w końcu zdecydowałam się na kupno własnego mieszkania za pośrednictwem agencji nieruchomości - http://www.real.bielsko.pl/ nie chciałam popełnić kolejnych błędów, więc stwierdziłam, że taka pomoc zdecydowanie się przyda. Jeśli znajdziesz odpowiedniego pośrednika, który Ci w tym pomoże to naprawdę lepiej jest mieszkanie kupić, a nie wynajmować.