Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

smoczek zmiana na większy rozmiar

Polecane posty

Gość gość

Mam kilka pytań dot. zmiany smoczka na "większy" rozmiar. Jak poznać, że dziecko potrzebuje już smoczka 3-6 m-cy, zamiast tego 0+? Czy mam go po prostu wprowadzić dzień po skończeniu przez dziecko 3 miesięcy? Czym ewentualnie grozi podawanie dziecku smoczka niedostosowanego do jego wieku? Pytam nie dlatego, że nie zamierzam go wymienić, lecz dlatego, że moje dwumiesięczne dziecko podobno już jest tak duże jak trzymiesięczne (a zatem może już powinnam kupić nowy smoczek...).

Gość gość
Moje maleństwo wcale nie używa smoczka.

Gość gość
Świetnie. Tylko co to wnosi do mojego tematu?

Gość gość
U nas są smoczki 0-6 później do 18 miesięcy i 36. Moja córka też była duża i ten pierwszy zmieniłam jej jak miała 5 miesięcy

Gość gość
Dodam że chodzi o wadę zgryzu. Smoczek ma być dopasowany do wielkości dziecka. A ze moja była na 90 centylu i z wagą i wzrostem to nie czekałam do tego 6 miesiąca

Gość gość
Cholerka. No właśnie moja też jest na 90 centylu. Tylko jak rozpoznać, że to już jest ten odpowiedni moment na zmianę?

Gość gość
Moja córka niedawno skończyła 3 miesiące. Smoczka używa bardzo rzadko, ale mimo wszystko kupię jej nowy. W razie czego niech ma bo widzę, że czasami potrzebuje. Dostanie więc większy jak będzie mieć 3,5 msc. Myślę, że większego znaczenia to nie ma jeśli chodzi o kilka czy kilkanaście dni. Myślę, jednak, że warto dostosowywać smoczek do wieku dziecka, ponieważ na pewno wpływa na rozwój mowy. Moja córka jest raczej drobna i się nie przejmuję, że jeszcze ma "stary". Twój syn ma 2 miesiące, więc myślę, że to troche wcześnie aby wymieniaćna większy. Myślę, że producenci biorą pod uwagę to, że dzieci są różne:) Poczekaj chociażby do 2,5 msc. Kup ortodontyczny, taki o kształcie z obu stron wypukły, ale nie bąbelek.

Gość gość
nie wiem dlaczego ubzdurało mi się, że masz syna :)

Gość gość
Ja myślę, że skoro w Niemczech mamy jako pierwszy rozmiar tylko 0-6 to chyba nie ma się co takimi detalami stresować.

Gość gość
W takim razie poczekam spokojnie, aż córka skończy 3 miesiące, i dostanie nowego smoka. Pozdrawiam:)

Gość gość
I dobrze robisz. Bo później tych smoczkow jeszcze będziesz kupować a kupować. Takie starsze 6-18 co chwila gdzieś na spacerze zgubi.