Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile mniej więcej kosztuje rocznie utrzymanie samochodu, nie licząc paliwa?

Polecane posty

Gość gość

Planuję zakup auta, używanego w cenie ok 10 tysięcy złotych, z jakimi kosztami wiąże się utrzymanie takiego samochodu?

Gość Wróżbita Janusz
Mniej więcej drugie tyle wpakujesz w pierwszym roku użytkowania, jeszcze jakieś pytania? Tylko szybko bo zaraz idę wymyć kubek po kawie i nie będę miał z czego wróżyć.

Gość gość
jednak zależy, ile będziesz jeździć, bo jednak robiąc sporo kilometrów częściej trzeba cos wymienić. A w takim starszym aucie musisz się z tym liczyć. Moje mnie kosztowało w zeszłym roku mniej więcej: 1000 opony zimowe 1000 ubezpieczenie 300 akumulator 720 tarcze i klocki 250 jakiś kolektor klimatyzacji 200 wymiana oleju razem jakieś 3500 ale to trudno porównywać, równie dobrze możesz płacic za samo OC 400 zł i nic więcej nie robić, nic się nie zepsuje, wszystko będzie dobrze dzialało, to troszke taka loteria.

Gość gość
ty wróżbita widziałęs kiedyś samochód może, bo mam wrażenie ż epojecia nie masz... Autorko, koszty to OC OK.400ZŁ, AC jeśli chcesz, ja płacę 800, a ty możesz płacić 0zł, przegląd 100zł, zmiana opon ok.50-100zł no i nic więcej czasem musisz kupić płyn do spryskiwaczy 5 l. za pare złoty a starczy na parę lat

Gość gość
wow az 3500? to dokladnie tyle ile mi ex na dziecko placi... :P, :P, :P

Gość Wróżbita Janusz
:D 400 zł OC, chyba na 1.0 z 60% zniżka :D Wyjdź Jasiu bo pieprzysz jak mało który. :D

Gość gość
jakiś p*****lnięty jesteś wróżbita mam samochód i chyba wiem ile co roku płacę kretynie

Gość gość
Nie wiem czy to mozliwe i czy w ogole mozna cos z tym zrobic no nie wiem juz 222 www.youtube.com/watch?v=hKlbr5Ip8nY

Gość prawictwo pospolite 125
zależy jakiego samochodu ? seicento , BMw , Clio ? dlaczego nie licząc paliwa ? wlasnie paliwo to 80 % kosztów utrzymania .. benzyna kosztuje 5 zł za litr 15 at temu była po 2,5 zł Bmw mojego sasiada pali w miescie 15 litrów benzyny Clio bedzie palił 7 litrów tico 5 litrów Czyli powiedzmy ze za uzytkowanie BMW za samo paliwo przez 10 lat zaplacisz okolo 50 tys zł za clio 25 tys zł , a za tico 18 tys zł To samo paliwo JEzeli doliczysz oplaty OC , - 5 tys zł za 10 lat srednio 500 zl rocznie . OCzywiscie zalezy od wersji silnika Od 400 do 1000 zł Jeszcze pozostaja naprawy , BMw ma najdrozsze czesci zamienne z tych 3 aut . Natomiast naprawy to inna działka i tutaj nie mozna napisac czy bedzie to 5 tys w ciagu 10 lat czy moze 20 tys .. Zatem orientacyjne koszta utrzymania auta juz znasz ? okolo 50 tys zł na 10 lat jazdy po 8 tys km rocznie . OCzywiscie zalezy od auta

Gość gość
Ja ogólnie nie zamierzam zbyt często eksploatować tego auta. Chcę żeby to był kabriolet, a kupuję tylko po to, by czasem pojeździć nim na zimnego łokcia, tak żeby z tyłu siedział mój pies i dwie panienki po jego prawej i lewej stronie, a z głośników wydobywało się highway to hell ACDC. I nie jestem autorką tylko autorem.

standardowo - bilet miesieczny autobusowy 100 zl miesiecznie - co daje 12 tys zl na 10 lat jazdy autobusem miejskim samochod tico - paliwo okolo 18 tys zł , OC 400 zl rocznie -razem 5 tys zł , naprawy nie licze - powiedzmy srednio 4 tys zl na 10 lat jazdy olej silnikowy 100 zl rocznie , 1 tys zl na 10 lat łącznie za jazde TIco przez 10 lat zaplacisz okolo 30 tys zł Za jazde BMW zaplacisz okolo 50 tys zł za CLio okolo 35 tys zł za autobus 12 tys zł OCzywiscie nie wliczam ceny zakupu auta .. Jezeli auto kosztuje 30 tys zl to dodajesz 30 tys zł , a jak dalas za nie 5 tys zł to koszt bedzie mniejszy Rozumiesz taraz ?

to po co kupujesz auto jesli nim nie jezdzisz ? Auto jest po to zeby jezdzić codziennie .. Jezeli wyjezszasz autem 2 razy w tygodniu to szkoda kasy na OC i na sam zakup . To lepiej jechac autobusem. wyjdzie dużo taniej Auto jest po to by jezdzilo , a nie po to zeby stało ..

Gość gość
no, mój 3500 wyszdł, bo ten mialam pierwszy rok własnie i opony zimowe okazały sie łyse, akumulator stary, klocki do wymiany, tarcze tez, bo auto stało prawie 2 mies, akurat był olej do wymiany, tylko jedna naprawa wpadła niespodziewanie, ale to 250 zł. Więc kupując samochód trzeba liczyć się z kosztami. Takich drobiazgów jak wymiana opon, czy 100 za przegląd to nie liczę nawet. Zawsze może coś w zawieszeniu wyjść, tłumik, sprzęgło itp. A wszystko kosztuje.

opony nie wymienia sie co roku , tylko raz na 5 lat

Gość gość
opony zmienia sie 2x w roku

chodzi mi o zmiane na nowe..

Gość gość
zapomnieliście policzyć jeszcze koszty mycia, mandatów, płatnych parkingów w centrum a niekiedy nawet miejsca parkingowego pod blokiem... tu jest fajna porównywarka ubezpieczeń i lokat: www.cykl.leadkredyt.pl

Gość Dandys11
Na OC można chociaż trochę zaoszczędzić korzystając z jakiejś porównywarki OC, ja zawsze korzystam z Rankomatu, ale są też inne :) w porównaniu do ofert TU oszczędzam co roku jakies 90zł

Gość gość
My dostaliśmy auto od rodziców mojego faceta jakoś we wrześniu trzy lata temu, do zapłaty mieliśmy jakieś 900 zł za opony w grudniu. Rok później już musieliśmy zapłacić za OC 500 zł i AC 500 zł. Przegląd roczny to 100 zł (w sensie to podbicie) i dodatkowo mieliśmy przegląd na 65 tys. km, za który zapłaciliśmy 1300 zł. Mieliśmy też stłuczkę, do zapłaty 950 zł, ale dostaliśmy kasę z ubezpieczalni. Jeszcze w międzyczasie wymieniliśmy wycieraczkę (chyba 40-50). W zeszłym roku natomiast mieliśmy zderzak do naprawy (jakieś 400 zł), podbicie tylko stówka, więc rok całkiem w porządku. A i łańcuchy? czy coś, strasznie piszczało w każdym razie. No i do tego płyn do spryskiwaczy, olej i paliwo :)

Gość gość
Biuro ubezpieczeniowe Grzegorz Kania z siedzibą w Cieszynie zaprasza do skorzystania ze swoich usług. Mamy wieloletnie doświadczenie w branży ubezpieczeniowej, sprawiło, że bez najmniejszych problemów dobierzemy każdy rodzaj ubezpieczenia z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb klienta. Zapraszamy do kontaktu kaniafinanse.pl

Gość daredevila
ja też korzystając z porównywarki prawie 100zł przyciąłem :) wychodzi znacznie taniej a przede wszystkim szybciej i nie trzeba się z domu ruszać :D

Gość gość
I bardzo ważny jest fakt że samochód czasem się psuje przecież, wymiana opon też kosztuje. Ja ostatnio wymieniałam opony w http://www.buba-autonaprawa.pl/ i bardzo sobie chwalę. Szybko i w bardzo fajnej cenie.

Gość gość
różnie, zalezy jakie masz auto. Ja niestety będę chyba musiala zmienic bo co chwila coś się psuje i mnie to zaczyna za duzo kosztowac. Mam co prawda w miare taniego mechanika jak na warszawe tu http://www.green-car.com.pl/ ale i tak jak się często jezdzi to sporo wychodzi.

Gość gość
niemiecka marka jest lepszym rozwiązaniem. Wiem bo miałem już chyba każde auto. Ale jak chcesz się upewnić to udaj się do jakiegokolwiek warsztatu nawetu tu http://www.pmix.pl/serwis/ i zapytaj jakie samochody najczęściej naprawiają.

Gość gość
na pewno nie mało. Zalezy od wieku auta. Ale kontrole, diagnostyka i drobne naprawy po konkretnym przebiegu swoje kosztują. Dlatego też dobrze jest znaleźć w miare tani warsztat samochodowy, może tu http://www.pmix.pl/serwis/ będzie dobrze. Ja jestem zadowolona z ich pomocy.

Gość gość
Zależy gdzie i jak go ubezpieczysz. No i przy używanym wozie ważne jest,żeby dużo nie wydawać na naprawy. Ja np. serwisuję auto w mazurskim warsztacie www.motostrefa.olsztyn.pl dzięki temu sporo udaje mi się zaoszczędzić i nie muszę odwiedzać zbyt często moich mechaników.

Gość gość
Właśnie,uczciwy serwis pozwala sporo zaoszczędzić na naprawach. Moim autem zajmują się w mazurskim serwisie www.bosch-diesel-serwis.pl na tych mechanikach spokojnie można polegać!

Gość szpieg z krainy deszczowcow
mnie roczne auto kosztuje ac i oc 3,5tys + przeglądy 1000zł= 4,5tys bez paliwa

Gość gość
Najlepsza inwestycja to dbanie o auto i okresowe konserwacje. Ja np. do zabezpieczenia przed korozją używam preparatu Rust Stop z www.rustcheckcorolon.pl Takie działanie się opłaca!

Gość gość
zależy jakiego samochodu, nie każdy samochód niesie za sobą te same koszty utrzymania, oprócz cen paliwa warto wziąć pod uwagę ceny części i wiele wiele innych czynników, poczytaj sobie tutaj: http://maskulizm.pl/jak-dbac-o-samochod/