Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

macierzyński dla przedsiębiorców zmiany

Polecane posty

Gość gość

Witam, na początku roku zawiesiłam działalność, od września odwiesiłam na nowo, kilka dni później dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Chciałabym się starać o wysoki zasiłek macierzyński. Czy jeżeli za wrzesień i październik opłaciłabym najniższą składkę, po czym 31 października zawiesiłabym chorobowy, odwieszając go już 1 listopada i płacąc za listopad najwyższą składkę chorobowego, w grudniu poszłabym na zwolnienie... czy podstawa zostanie naliczona z listopada? Chodzi o to, że byłabym ubezpieczona 90 dni, czyli zgodnie z prawem, ale czy jeden dzień wystarczy na zawieszenie macierzyńskiego? Podobno od stycznia zmieniają się przepisy, także jest to jedyna szansa...

Gość gość
Za zwolnienie może byś i dostała wyższa kwotę ale zasiłku macierzyńskiego juz nie. Z tego co czytałam skoro urodziny po nowym roku bedziesz miała zasiłek liczony wg nowych zasad

Gość gość
Moim zdaniem to już cię nie obejmie. Czytaj. "Poprzez zmiany w ustawie o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa inne będą zasady ustalania podstawy wymiaru świadczeń gdy wniosek o ich przyznanie będzie poprzedzał obiektywnie krótki, np. 2-miesięczny, okres zasiłkowy. Aby uzyskać wysoki zasiłek macierzyński, na poziomie maksymalnym, bizneswoman będzie musiała płacić składki ZUS co najmniej przez rok również od maksymalnej podstawy wymiaru składek. Na początek będzie jej przysługiwał zasiłek w minimalnej wysokości, który będzie powiększony 1/12 za każdy miesiąc opłacania składek przypadający przed nabyciem prawa do świadczenia. Z tego rachunku wynika, że aby dostawać najwyższy możliwy zasiłek, czyli obecnie ok. 6,5 tys. zł, kobieta prowadząca działalność gospodarczą będzie musiała opłacać maksymalne składki przez 12 kolejnych miesięcy. Jeśli okres ubezpieczenia będzie krótszy, zasiłek macierzyński będzie odpowiednio niższy. A zatem, jeśli bizneswoman będzie opłacała składki ze swojej firmy przez 6 miesięcy przed porodem od zadeklarowanej najwyższej podstawy wymiaru składek, to zgodnie z nowymi regułami zasiłek macierzyński będzie obliczony jako suma sześciokrotności minimalnej wysokości składki i 1/12 nadwyżki powyżej tej kwoty za każdy miesiąc ubezpieczenia. "

Dokładnie jak wyżej. Niezależnie od nowych przepisów, podstawę do zasiłku będą Ci naliczać od ŚREDNIEJ opłacanych składek z ostatnich 12 miesięcy. Więc chcesz mieć wyższy zasiłek = opłacaj od teraz najwyższe składki.