Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

po jakim czasie slub od nauk przedmalzenskich?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Chcemy z narzeczonym wziac slub. JUZ :) jesli zrobimy nauki np za miesiac to czy mozemy juz tydzien po nich wziac slub? Mieszkamy za granica, czy metryke chrztu może nam wziac w PL ktos inny i ja przyslac czy trzeba osobiście? Co jeszcze jest potrzebne oprocz dowodu osobistego, metryki chrztu i boerzmowania oraz nauk?

Gość gość
Nauki przedmałżeńskie trzeba odbyć w dowolnym czasie. Ja np. chodziłam na nie z narzeczonym w styczniu (tzw. nauki weekendowe, bo mieszkaliśmy w różnych miastach i nie byliśmy w stanie chodzić na nie razem co tydzień przez ponad 2 miesiące), a ślub braliśmy w maju. Odpis chrztu można uzyskać nie wcześniej niż 3 mies. przed ślubem i raczej może to uczynić ktoś z rodziny (mi np. brał odpis ojciec). Trzeba mieć ponadto o***te wizyty w poradni małżeńskiej (my mieliśmy część ćwiczeń w trakcie nauk weekendowych i jedno indywidualne spotkanie z doradcą życia rodzinnego w poradni) oraz dzień skupienia dla narzeczonych. Należy również złożyć oświadczenie do urzędu o tym jakie nazwisko będzie nosić kobieta i dzieci. Do tego potrzebne są oczywiście odpisy aktów urodzenia. A na koniec trzeba spisać protokół w kancelarii parafialnej.