Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy warto stosować hormonalną terapię zastępczą?

Polecane posty

Gość gość

Nie wiem czy warto czy nie przytyję jak będę się czuła?

Gość gość
zapomnij o przytyciu, wręcz przeciwnie, zanik hormonów powoduje ,że kobieta tyje :) .O HTZ nalezy pomysleć, jeżeli objawy menopauzy są bardzo dokuczliwe

Gość gość
Dziękuje za odpowiedz. Ja co prawda nie mam zadnych objawów ale rozwaźam htz gdyź słyszałam źe htz opóźnia starzenie. I jeszcze czy lekarz rodzinny moźe mi przepisać tabletki? Za odpowiedz z góry dziękuję.

Gość gość
nie lekarz rodzinny bo aby dostać tabletki czy plastry to lekarz musi ustalić poziom hormonów a skierowanie na takie badanie daje endokrynolog. Akurat mnie przepisała moja ginekolog , która ma specjalizację endokrynolog ale niepodpisaną umowę z nfz na takie usługi i za badania płaciłam.

Gość gość
ja jestem przeciwna hormonom, nigdy nie bralam pigulek anty i żadnych HTZ też nie zamierzam. I niby opóźnia starzenie? hahahaha

Gość gość
a kogo gościu 19.47 obchodzi czy ty jesteś przeciwna czy nie? Autorka się zastanawia czy warto i tyle.a tak na marginesie HZT bardzo poprawia stan skóry, włosów a przezde wszystkim zdecydowanie poprawia jakość zycia. nie chcesz to nie stosuj i tyle

Gość gość
ale wiesz, że HTZ zwiększa ryzyko raka macicy, piersi etc. chyba jeszcze jakieś sprawy z pęcherzem i jelitem grubym - rak czy coś takiego. więc ogólnie przeprowadzone badania na grupie kobiet wskazały, że ryzyko nowotworu rośnie i wycofana HTZ z ogólnego użycia, bo początkowo myślano, że to taki hit!!! Teraz można sobie zażyczyć jeśli masz bardzo nieprzyjemne objawy menopauzy, ale z tyłu głowy musisz mieć tą myśl, że możesz mieć w przyszłości nowotwór, ale można zaryzykować, ale nie jest to zalecane w każdym razie, jak możesz żyć z objawami menopauzy to się nie daje, a jak objawy są nieznośne to trudno - zapisuje się. Nie idż do rodzinnego, nawet jak ci z głupoty wypisze coś, bo jest niedouczony, to ty ucierpisz na tym! Przebadaj sobie hormony, krzepliwość, ogólnie morfologię, sprawdź czy w rodzinie nie występowały raki macicy, sutka, twój gin powinien mieć wiedzę jakie jeszcze badania masz zrobić...mówię to co wiem z książki FARMAKOLOGIA MEDYCZNA!!!!! wydanie z zeszłego roku!!!! Ale raczej odradzam HTZ!!!!!!!!!

Gość gość
samo życie zwiększa ryzyko raka a to co piszesz to gruba przesada i mimo wszystko mało udokumentowana. Nie strasz ludzi i pamiętaj, że życie jest śmiertelną chorobą! Jak się stosuje HZT to lekarz bardzo zwraca uwagę na profilaktykę badań!

Gość gość
Mówisz mi nie strasz ludzi, a ja mam dostęp do artykułów medycznych, książek medycznych również zagranicznych i nigdzie nie pisze, że jest zalecane, a wszędzie zwracają uwagę na to, że po wprowadzeniu na szerszą skalę musieli wycofywać ze względu na powikłania te co napisałam i nie tylko, ale głównie nowotwory i teraz należy dawać w naprawdę koniecznych przypadkach. I mówię to dla dobra tej osoby co pytała, bo ja też bym sobie chętnie wzięła, ale nie mam ochoty ryzykować, szczególnie, że nie jest to zalecane. Jak ktoś ci daje, a nie masz uderzeń gorąca, zlewnych potów albo innych nieprzyjemnych objawów menopauzy to znaczy, że chce kasę od ciebie wziąć!!!!

Gość gość
o jezusie, ludzie są dorośli i podejmują sami decyzje. Jedna bierze bo nie może znieść objawów inna woli się męczyć bo ktoś ja nastraszył rakiem. Niebranie hormonów wcale nie gwarantuje że się nie dostanie raka! Nie nawracaj nikogo tylko dlatego,że się czegoś naczytałaś! Wszystko jest szkodliwe, nadmiar np panadolu też.

Gość gość
w ostatniej albo przedostatniej Polityce byl artykul o kobietach po 50 i htz, przeczytaj sobie

Gość gość
Tak htz zwiększa nieznacznie ryzyko jednych chorób ale zmniejsza innych Jak podajecie coś to rzetelnie.