Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Muszę się wyżalić, wybaczcie. Ludzie chcą odemnie jednego...

Polecane posty

Gość gość

Jestem fotografem i wielu ludzi się do mnie "przymila". Teraz już wiem, że głównie dlatego żeby uzyskać zdjęcia za darmo. Jest mi przykro, poznaję osoby, dobrze nam się rozmawia, przyjemnie spędzamy czas a gdy prześlę zdjęcia kontakt się urywa. Często nawet bez żadnego dziękuję. Na początku myślałam, że może nie spodobały im się fotografie ale na fejsa wrzucają (ofc bez adnotacji o autorze). Przypomina im się o mnie gdy piszą a nóż znajdę w swojej kolekcji jeszcze jakieś ich zdjęcia :(

Gość gość
Nie rób zdjęć za darmo...

Gość gość
Nie daj się. Ludzie tacy są, gdy poczują, że ktoś jest dobry. Ceń się. Wygląda na to, ze swoją dobrocią i tak przyjaciół nie pozyskasz, bo jak już dostana swoje to znikają. Gorzka prawda.

Gość gość
jak im robisz zdjęcia w studiu ze specjalnym sprzętem to każ sobie płacić, jak im pstrykasz fotki ot tak przy okazji spotkań to chyba nic w tym złego, poza tym zabieraj ich fotki i bierz zdjęcia do portfolio i proś o zgodę na publikację w portfolio na internecie to się bardzo przydaje do promowania

Gość gość
Oczywiście do studia nie zapraszam nikogo za darmo, chyba, że sama mam w tym interes albo naprawdę jest mi ta osoba bliska. Chodzi mi o takie sytuacje kiedy robię reportaż i ktoś inny płaci mi za wykonaną pracę. Np fotografuję przedstawienie teatralne czy występ taneczny. Wiadomo, że zawsze zrobię trochę więcej zdjęć niż te co wysyłam zleceniodawcy. Do tej pory myślałam, że co mi zależy, prześlę kilka zdjęć skoro już i tak je zrobiłam. A tu nawet głupiego dziękuję nie powiedzą. Jakiś czas temu robiłam fotorelację z dużego projektu. Wydawało mi się, że nawiązałam fajny kontakt z jednym chłopakiem. Otworzył się przede mną, spędziliśmy razem dużo czasu i szczerze mówiąc myślałam, że się zaprzyjaźniliśmy. Wszystko się skończyło gdy wysłałam mu zdjęcia. Nic nie odpisał ale na fejsie oczywiście opublikował. I taka sytuacja trafia mi się ostatnio coraz częściej.. Tracę wiarę w ludzi.. Jednej dziewczynie też podesłałam dość sporo zdjęć zrobionych przy okazji reportażu- zero odezwu, żadnego dziękuję albo pocałuj mnie w dupę w odpowiedzi. A dziś wiadomość "prześlij mi wszystkie zdjęcia zrobione podczas x" bezczelna..

Gość gość
Że modelki czy aktorki się przymilają- to normalne. Wszystko rozumiem bo taki jest ten biznes. Ale po co ludzie nawiązują ze mną fałszywe relacje, zwierzają się i nakłaniają mnie do zwierzeń skoro zależy im tylko na zdjęciach.

Gość gośća
zbyt duża dawka rzeczywistości bywa trudna do zniesienia. Znam ten ból... skoro widzisz jacy są ludzie to nie dawaj zdjęć. Tobie nikt nie dał na fachowy sprzęt więc ty im nie dawaj fotek :)

Gość gość
Ech, masz rację droga Gościco.. Dziękuję, że daliście mi zrozumienie. Musiałam się po prostu wyżalić. Chyba też muszę zacząć częściej wychodzić do ludzi bez aparatu ;)

Gość gość
A tak abstrahując od tematu, to ostatnio zdałam sobie sprawę, że podczas robienia postprodukcji poznaję twarze sfotografowanych ludzi pewnie lepiej niż oni sami :) Usuwając te wszystkie wąsy i pryszcze o których prawdopodobnie nie mają nawet pojęcia.