Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak obejść obowiązek zatrudnienia po stażu

Polecane posty

Gość gość

jak w temacie. Jestem na 6miesięcznym stażu w małej firmie wujka. Po stażu musi mnie zatrudnić na min. 3 miesiące. Wujkowi słabo idzie interes, jak obejść ten obowiązek?

Gość gość
Może gdybyś zatrudniła siegdzie indziej i podpisala oświadczenie, że Ty sama nie chcesz, ale musiałabyś mieć inną pracę inaczej pomyślą, że wujek kombinuje.

Gość gość
też tak myślałam, ale z pracą w moim regionie jest naprawdę kiepsko

Gość gość
nie ma takiego obowiazku podaj podstawe prawna. ja tez jestem na stazu polroczny w urzedzie i niestety nie ma obowiazku zatrudnienia bylo cos takiego w PRL u

Gość gość
Napisz oświadczenie że mimo iż wujek proponuje Ci zatrudnienie to Ty nie chcesz podjąć u niego pracy ponieważ wyjeżdżasz za granicę. Ja tak napisałam po praktykach i było ok. Nikt się nie doczepił.

Gość gość
Nie ma takiego przepisu który zobowiązywałby pracodawcę do zatrudnienia stażysty

Gość gość
Są takie staże, że muszą po nich zatrudniać na pół roku. U nas w firmie niektórzy takie dostali.

Gość gość
W żadnym przepisie prawnym nie ma mowy o obowiązku zatrudnienia stażysty po stażu. A warunek zatrudnienia po stażu, który postawił UP jest spowodowany: a) bardzo dużą liczbą bezrobotnych zainteresowanych jego odbyciem, b) jeszcze większą liczbą zainteresowanych pracodawców, c) znacznie ograniczonymi na ten rok środkami FP, w których finansowane są m.in. staże, d) organizowaniem w latach poprzednich staży właśnie w firmach, gdzie nie wymagano zatrudnienia po stażu i przez to brak wystarczającej efektywności zatrudnienia itd. Świadczy to o tym, iż UP chce teraz w odpowiedni sposób zabezpieczyć pieniądze Funduszu Pracy, aby ich wydatkowanie przyniosło efekt. A więc stażysta po zakończeniu stażu zniknął z rejestru bezrobotnych. Nie jest to absolutnie nadużyciem ze strony UP, a właściwą polityką gospodarowania środkami publicznymi.

Gość gość
Starosta ma prawo uzależnić skierowanie bezrobotnego na odbycie stażu, od tego, że pracodawca podpisze zobowiązanie o zatrudnieniu stażysty po odbyciu stażu na określony okres czasu. Tak wiec zalezy co masz napisane w skierowaniu na staz.

Gość gość
pracodawca ma coś takiego w umowie, te 3 miesięczne zatrudnienie. Jeśli napiszę oświadczenie, że nie chcę pracować u niego, to wykreślą mnie na 3 miesiące

Gość gość
nie ma takiego obowiązku żaden pracodawca MOŻE ale nie MUSI cie zatrudniać

Gość gość
tak, musi cię zatrudnić jeśli ma podpisaną umowę z pup ale nieliczni podpisuja bo niby po co najlepiej zadzwon i zapytaj PUP

Gość gość
No to jesli podpisal umowe z PUP to nic nie wykobinujesz

Gość gość
jest coś takiego: Organizator stażu zobowiązuję się do zatrudnienia….....osoby/osób odbywających staż po zakończeniu stażu. Osoba odbywająca staż po zakończeniu stażu zostanie zatrudniona na okres co najmniej 3 miesięcy na podstawie umowy o pracę/umowy zlecenie.

Gość gość
Robisz tak, nie pracujesz u wujka - on płaci tylko ZUS i podatek za Ciebie od najniższej krajowej bez pensji - oficjalnie tam pracujesz. Albo pracujesz w zamian za ZUS i podatek sam, bez pensji - to tak nie obciążą - dodatkowo wujek wrzuci sobie Twój ZUS i nieistniejącą pensje w koszta uzyskania przychodu. Więc relatywnie wyjdzie dużo mniej.

Gość gość
OK, a czy ktoś potrafi mi wyliczyć ten sam podatek+ZUS a) pracując na pół etatu b) pracując na zlecenie

Gość gość
up