Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaskoczonasytuacjaniepojeta

Ubezpieczenie zdrowotne PROBLEM slicznie prosze Was o pomoc

Polecane posty

Gość zaskoczonasytuacjaniepojeta

W dniu dzisiejszym był termin mojej wizyty u stomatologa w przychodni publicznej. Gdy weszłam do gabinetu, poinformowano mnie, że nie mogą mnie przyjąć za free, bo nie figuruję w systemie eWUS. Bylam zaskoczona, poniewaz studiuje zaocznie na uczelni niepublicznej, jak i pracuje w oparciu o umowe zlecenie. Probowalam wyjasnic to z pracodawca, bo bylam pewna, ze on odprowadza mi skladki na ubezpieczenie zdrowotne, jednak powiedzial mi, ze ubezpieczona z ich tytulu bede dopiero po otrzymaniu pierwszego wynagrodzenia (pracuje tam od poczatku padziernika,a termin tej wyplaty jest na 10 listopada). Moim zdaniem to jakas totalna glupota i powinnam moc koæystac z darmowej pomocy lekarskiej od dnia podpisania umowy... Jak to jest z tym ubezpieczeniem pod katem prawnym? Czy pracodawca probuje mnie zwalowac, myslac, ze jestem naiwna i nieobeznana, mloda 21- latká? Z gory slicznie dziekuje za odp0owiedzi :)

Gość gość
nie znam sie na tym niestety ale moja chrzesnica zna sie doskonale chcesz zebym ja zapytala?

Gość AUTORKA192746533
Oczywiście, będę Ci baardzo wdzięczna! bo jeśli szefostwo mnie wykorzystuje, muszę jak najszybciej się zwolnic, bo nie będę robić za ich formę oszczednosci, bez przesady ;/

Gość gość
zaskoczonasytuacjaniepojeta dziewczyno,weszłas na forum poza PL,wiec z zapytaniem o ubezpieczenie w PL idz zapytaj na ogólne forum a nie na forum ludzi,którzy przeważnie przebywaja za granicami PL

Szukaj w necie np. - darmowe porady prawne, ja znalazlam ale ja jestem w de. wiec malo moge ci pomoc,powiem tylko ze sa takie biura,adwokaci,prawnicy ktorzy doradza i nawet w j.ojczastym,

"Probowalam wyjasnic to z pracodawca, bo bylam pewna, ze on odprowadza mi skladki na ubezpieczenie zdrowotne, jednak powiedzial mi, ze ubezpieczona z ich tytulu bede dopiero po otrzymaniu pierwszego wynagrodzenia (pracuje tam od poczatku padziernika,a termin tej wyplaty jest na 10 listopada)." x Niestety - ale pracodawca ma rację. Po przepracowaniu całego miesiąca jest się ubezpieczonym. Gdybyś np. w tym okresie zachorowała - to nie dostaniesz za ten okres wynagordzenia z tytułu L4.

Gość gość
a czemu piszesz to w dziale "poza Polską"?

Gość miss koala
ubezpieczenie zdrowotne to nie chorobowe. Masz prawo pojsc darmo do lekarza od pierwszego dnia pracy, ale jesli sie rozchorujesz to przez 30dni jest okres wyczekiwania i nie bedziesz miec placonego chorobowego. Dopiero od 31ego dnia ubezpieczenia bedziesz miec placone chorobowe. Ty Lenkacostam nie wprowadzaj w blad.

Gość Revivale
Cześć. Miałem bardzo podobną sytuację kilka miesiecy temu. Jedyna różnica była w tym , że byłem już pod kreską- i nic się prawie zrobić nie dało- więc pomogli mi Państwo z http://www.pomocni.org.pl I tutaj muszę każdemu polecić ta stronkę. Jeśli chcesz to na pewno doradzą Ci czy przysługuje faktycznie Ci ubezpieczenie czy nie. Bardzo łatwo z ich pomocą również uzyskać odszkodowanie- także gdyby ktoś potrzebował takowej pomocy- zapraszam i polecam :)

Gość Wandalik
Znam ich :) http://pomocni.org.pl/ kiedyś pomagali mojej koleżance i sprawę załatwili szybko i sprawnie ;p dostała spore odszkodowanie którego się nie spodziewała.