Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Biuro rachunkowe od czego zacząć?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Chcę założyć biuro rachunkowe (własna działalność) mam wykształcenie wyższe, kier. rachunkowość i finanse, ale nigdy nie pracowałam w biurze rachunkowym i brakuje mi doswiadczenia. Pracuję w budżetówce w dziale finansowym płace ale księgowościa zajmują się inne koleżanki ( księgowanie faktur). Kiedyś prowadziłam książkę przych i rozch męża - rozliczałam jego firmę. Trwało to 2 lata miał mało faktur i stąd moje małe doświadczenie. Czy powinnam iśc na jakiś kurs księgowej? Są takie? Takie gdzie naucza mnie prowadzenia biura rachunkowego???? Czy jak już założę własną działalność to powinnam zakupić program księgowy? Czy można też prowadzić to na księgach przych i rozch, jak kiedyś tych papierowych. Prosze o porady bo nie wiem a głupio mi pytać koleżanek. Ile sie kasuje za usługi. skąd mam wziąć cennik? czy są jakieś standardy? Pozdrawiam

Gość gość
nikt się nie wypowie?

Gość gość
Ja też jestem do Firze, ale pracuje w innej branży, takie życie. Ty nie masz pojęcia o takiej pracy, więc ni zabierałabym się za "biznes". Odwiedź stronę SKwP - tam jest najjaśniej i najładniej opisane co i jak - kursy, szkolenia.

Gość gość
problem w tym , że na studiach nie uczą jak prowadzić biuro rachunkowe. Są tylko suche fakty księgowane na kontach :( Jakieś tam pojecie mam ale chciałam sie doszkolić na kursach więc pytam czy takie są.

Gość gość
Masz uprawnienia ? Ubezpieczenie takiej działaności sporo kosztuje - program musi być bo się pogubisz - taki trochę kosztuje chyba że masz męża programiste to Ci napisze to nic trudnego. Tak czy inacej słabo to widzę. A;e próbuj !

Gość gość
Uprawnienia? Teraz nie trzeba mieć - zmieniły się przepisy, a z resztą moja szkoła GWSH Katowice - jej ukończenie dało mi Certyfikat ksiegowego więc nie muszę już zdawać państwowego egzaminu. Z resztą jak wspomniałam nie jest już wymagane. Program komputerowy to fakt wiem , że może sporo kosztować. I racja, że można sie pogubić. Ubezpieczenie też wiem, że trzeba. Skoro się interesuje to jakąś kasę na to mam tylko prosze Was o wskazówki j/w

Jeżeli chodzi o doradztwo w finansach i księgowości to lepiej się zwrócić do Tributum, Kancelaria Prawno Księgowo Finansowa, może tobie pomóc, oferuje także doradztwo podatkowe :)

Gość gość
Wybór dobrego oprogramowania do biura rachunkowego to istotna kwestia. Można sobie ułatwić pracę jeśli program jest mocno rozbudowany. Z tego co się orientuję (przynajmniej na 2013 rok kiedy to ja zakładałem biuro) to najczęściej jest Symfonia wybierana.

Gość gość
Mogę polecić biuro www.kws-tax.pl, które świadczy usługi doradztwa podatkowego, jestem zadowolona ze współpracy z nimi