Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Caviez

Problemy z wypróżnianiem przy diecie refluksyjnej

Polecane posty

Gość Caviez

Otóż od roku mam problemy z przepukliną przełyku i ostatnio nasiliła mi się ta choroba. Problem pojawił się gdy prawie półtora tygodnia temu trafiłem do szpitala z mocnym bólem za mostkiem.. W szpitalu podłączyli mnie do kroplówki itp.. Od tego momentu nie opróżniam się już tak jak wcześniej. Zawsze oddawałem stolec rano po śniadaniu. Teraz co 2-3 dni. Ostatnio oddawałem 3 dni temu i troszkę mam wzdęty brzuch (ale nie aż tak bardzo). Od 2 tyg stosuję dietę refluksową aby pozbyć się nie przyjemności ze strony przepukliny. Ból prawie ustąpił. Jem z głową i o wiele mniej niż kiedyś. Schudłem 5kg w ciągu dwóch tygodni. Niestety brak codziennego oddawania stolca powoduje u mnie duży dyskomfort. Dlaczego tak się dzieje? Piję codziennie rano owsiankę z płatkami i później 2x szklankę mleka niskoprocentowego. Staram się jeść jeszcze inne produkty zalecane w diecie refluksowej. Piję jogurty itp. Wczoraj byłem u swojej lekarki i wypisała mi Debretin.. ale chyba on tak odrazu nie pomoże? Wczoraj rano próbowałem się opróżnić ale zamiast stolca to wydaliłem bardzo dużą ilość gazów. Oczywiście zapomniałem dopisać, że nie mam potrzeby oddawania stolca..Poprostu np teraz od 3 dni nie czuję w ogóle potrzeby oddawania stolca. Bardzo to dziwne. Zawsze opróżniałem się codziennie rano.. teraz co 3-4 dni. Czy to normalne przy tej diecie? Proszę o szybką pomoc.

Gość gość
Natysales tysiąc słów i ani jednego na temat tego czy bierzesz jakieś leki na ten refluks Wystarczy przeczytać ulotkę leków na nadkwasote i już masz odpowiedz czy działają zapierające Poza tym to po owsie nawet koń pierdzi a ja po owsiance pierdze jak traba

Gość Caviez
Wybacz zapomniałem dopisać ze biorę controloc 40 od wielu tygodni ale ostatnio zwiekszylem jej dawkę. To co robić z tym problemem z oddawaniem stolca? Zaprzestanie chyba jeść owsianke .. Może sprubuje gotowane jabłko? Czy oddawanie stolca co 3 dni jest czymś złym?

Gość gość
zatwardzenie to raczej wina controlocu a nie owsianki może dodawaj do tej owsianki suszone śliwki, rodzynki itp. niestety leki które zmniejszają ilość kwasu żołądkowego zaburzają też trawienie, coś za coś te leki mogą też w długotrwałej terapii sprzyjać osteoporozie

bez problemu można sobie z tym poradzić naturalnymi środkami.