Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy takie menu na wigilię jest ok? Co byście dodały, z czego zrezygnowały?

Polecane posty

Gość gość

- pierogi z kapustą i grzybami - barszcz wigilijny - pieczony sandacz - karp w galarecie - śledzie pod pierzynką - sałatka jarzynowa - sałatka z pieczarkami - śledzie w oleju - pierożki drożdżowe z makiem - smażona ryba (po prostu, w kawałkach, na zimno) - sernik i makowiec Na 1 i 2 dzień świąt dołożę do tego pieczoną karkówkę, schab ze śliwką i wędliny własnej roboty. Jest Waszym zdaniem ok?

Gość gość
Aaa! I ryba po grecku jeszcze.

Gość gość
dla ilu osob robisz impreze? sama to wszytsko przygotowujesz?

Gość gość
Poza pierogami i drożdżakami z makiem wszystko robię sama. Impreza na 11 osób, w tym czwórka dzieci (5-11).

Gość gość
bardzo ok, może ta rybę w kawałkach na zimno bym wykreśliła

Gość gość
no to podziwiam... ja tylko nie jestem przekonana do slataki z pieczarkami, moze dlatego, ze nigdy smacznej nie jadlam.

Gość gość
Brakuje tam czegoś z prawdziwymi grzybami,zupa lub sos...

Gość gość
masz sandacza i sledzie po co ci jeszcze ryba pieczona na zimno , z pewnoscia pyszna ale tylko roboty sobie dodasz

Gość gość
ja zamiast sałatki z pieczarkami, zrobiłabym krokieciki drożdzowe z kapusta i grzybami, tak do barszczyku w kubeczku:)

Gość gość
przez ciebie zrobilam sie glodna...

Gość gość
Dla mnie w ogóle sałatki na kolację wigilijną nie pasują, nigdy tak nie jadłam ani u rodziców, ani u dalszej rodziny, ale skoro u Ciebie takie zwyczaje... Inna sprawa że u nas cała wigilia na ciepło, a np. smażonej ryby na zimno zupełnie sobie nie wyobrażam, jeszcze pieczona tak, ale smażona? Trochę za dużo ryb jak dla mnie chyba że ilości symboliczne i każdy wybiera co lubi. Ja bym uszka grzybowe do barszczu dorzuciła.

Gość gość
No tak, zapomniałam: do barszczu będą oczywiście uszka ;) Hm, może macie rację z tą rybą na zimno. Będą dzieciaki, więc dla nich (zamiast pieczonego sandacza) usmażę kilka kawałków ryby osobno, myślałam, żeby usmażyć więcej i wyłożyć na stół. Ale może macie rację, że to niepotrzebne, faktycznie chyba to skreślę. Zupy grzybowej u mnie się na Wigilię nie je, tylko i wyłącznie barszcz :P A co do sałatek - zawsze mamy jarzynową, a tę pieczarkową wymyśliłam teraz na poczekaniu, bo nie mam pomysłu na inną, bezmięsną (śledziowa odpada). Jeśli ktoś ma sprawdzony, dobry przepis, chętnie zmałpuję ;) U mnie sałatki na święta się je, zresztą w Wigilię wszystkiego po trosze się skubie, ale w pierwszy dzień świąt zaczyna się prawdziwy jedzeniowy maraton :D

Gość gość
Super barszcz i będzie dobrze. Jak dla mnie całe świętą mogę jeść barszcz i pierogi :P nic więcej, ale oczywiście bedzie wiecej :)

Gość gość
gdzie sa krokiety z kapusta i grzybami?

Gość gość
Ja uwielbiam i brakowało by mi tutaj kapusty z grzybami:)

Gość gość
a gdzie karp smazony? kapuste z grzybami bym dodala

Gość gość
groch z kapustą i kutia zamiast śledzia w oleju

Gość gość
A u mnie będzie: - groch z kapustą - pierogi ruskie, z kapustą i z grzybami z grzybami - do tego sos grzybowy - barszcz grzybowy z ziemniakami, okraszonymi cebulką -makówki -kutia -karp w galarecie -karp w zalewie octowej - makówki -kutia - śledzie różne rodzaje - łamaniec wigilijny -kasza jaglana -kompot z suszu Dodam, że to taki miks pokoleniowy, bo to wielka rodzinna wigilia u mojej babci i każdy przynosi coś od siebie.

Gość gość
- karp smazony - zupa grzybowa z uszkami z nadzieniem grzybowym - kapusta z grzybami - kasza z sosem grzybowym - zurek postny - kukielka

Gość gość
Żurek?? Na wigilię? Pierwsze słyszę...