Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zwolnienie w ciąży ile płatne w moim przypadku

Polecane posty

Gość gość

Witam, od pół roku pracuje w sklepie spożywczym na dziale mięsnym. Niedawno dowiedziałam się o tym, że jestem w ciąży. Z racji ciężkich warunków pracy jak dla kobiety w ciąży (dźwiganie ciężkich skrzynek z mięsem ) zastanawiam się nad zwolnieniem lekarskim. Umowa kończy mi się 3 miesiące po planowanym porodzie. Wcześniej pracowałam "na czarno". Czy oznacza to, że jeśli pójdę na L4 to będę dostawała pół mojej dotychczasowej pensji? Gdzieś przeczytałam, że kwota jaką dostaje się w trakcie takiego zwolnienia to 100% dotychczasowego wynagrodzenia liczone jako średnia z ostatnich 12 miesięcy. Jak to jest z urlopem macierzyńskim? Ile w jego trakcie przysługuje mi pieniędzy?

Gość gość
a od kiedy masz tą oficjalną umowę??

Gość gość
Zsumuj swoja pensje i podziel przez ilosc wyplat. 12 miesiecy ma zastpsowanie w przyp zatrudnienia od 12 miesiecy w gore.

Gość gość
umowę mam właśnie od pół roku

Gość gość
ze strony Zus: "Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu."

Gość gość
Jeżeli z "faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu" oznacza to, że mam wyliczyć średnią z miesięcy które wypracowałam tak? Sory, może głupio pytam ale właśnie tego nie rozumiem....

Gość gość
tak, liczysz średnią z pełnych miesięcy kalendarzowych jakie przepracowałaś.

Gość gość
a urlop macierzyński? to wypłaca mi już ZUS więc też tyle ile do tej pory zarabiałam?