Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tygrysica81

marnotrawienie jedzenia, czy tylko mnie to wkurza?

Polecane posty

W mojej rodzinie tzn ja, mąż, dziecko, moi rodzicie, staramy się nie marnować jedzenia. Chodzi mi tu o taką sytuację że nakładamy sobie tyle ile zjemy i staramy się nic nie zostawiać żeby nie wyrzucać. Ostatnio na rodzinnym obiedzie był mój brat, bratowa i dwoje dzieci i poprostu pełne talerze wylądowały w kuchni. Oczywiście nikt tego spowrotem do garnka nie ładował i nie jadł! poszło do pieska który był chyba najbardziej zadowolony z tej sytuacji. A były tam nietknięte kluski, kotlet z którego ktoś odkroił kawałeczek.Nie rozumiem tego... Pytanie brzmi: dlaczego ludzie tak robią? z czego to wynika? a może to ja jestem dziwna?

Gość gość
Ja kiedyś przy radach jak jeść znalazłam radę (obok sławnej: nakładaj na mniejsze talerze, to będziesz mieć wrażenie, że zjadłaś więcej) żeby zawsze coś zostawiać po posiłku. Też tego nie rozumiem. Bo ok, czasem oczy by jadły, a okazuje się, że jesteśmy pełni, ale to są wyjątkowe sytuacje, a tak to przecież faktycznie marnotrawstwo...

Gość gość
Zresztą, jakbym miała gości, to wolałabym, żeby nałożyli jedną kluskę i ją zjedli, niż pięć i zostawili cztery. To tak jakby im nie smakowało...

Gość gość
Moze im nie smakowało? Skoro masz komu dac to jedzonko to nie jest tak straszie. A nie stoluja sie u Was przeciez codziennie.

Gość gość
Mnie bardziej wkurza jak zapraszam gości na kolację a oni jedzą w domu przed przyjazdem. I to nie jest kwestia tego że źle gotuje bo gotuje dobrze. Nie raz mnie ludzie prosili o przepisy lub chwalili za podane potrawy. Nie którzy nie jeżdżą glodni do kogos w odwiedzi i to rozumiem ale nie w sytuacji jak ktoś zaprasza na kolacje. Takie zachowanie jest zwyczajnie przykre dla gospodarza i potem zostaje góra jedzenia.

Gość fwefwef
Coś jest nie tak. Może wcześniej była fura jedzenia i nie dało się już wcisnąć więcej, może to było tak niesmaczne że "dziobnęli" tylko z grzeczności. Ja bym się nad swoim goszczeniem zastanowiła zamiast gości krytykować.

Gość gość
u mnie każdy nakłada sobie tyle ile chce i może zjeść, zawsze może dołożyć .... staramy się, by nie wyrzucać jedzenia /niestety zdarza się/, mamy kota więc nie ma kto dojadać ... bardziej razi mnie widok jak na stołówkach dzieci odkładają czasem pełny talerzy i to ląduje w kuble :(

Gość gość
Nie zgadzam się, że jak dostanie pies to jest zmarnowane, jak ktoś wyrzuca do kosza lub wylewa do wc to i owszem.

Gość gość
Nie karmi sie psa resztkami z obiadu!

Gość gość
dlaczego? podobno tylko kosci mu szkodza i to drobiowe :classic_cool:

Gość gość
nie, karmi się tym gównem pakowanym w puszki czy folię