Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maturzystka21

pielęgniarstwo 2015 uj

Polecane posty

Gość gość
Przestań tak przeklinać.

Gość gość
naprawdę chcesz 5 lat studiować żeby innym tyłki podcierać :o

Gość gość
Ja wiem, a ty? wątpię :o

Gość gość
Jakie horyzonty :D Robienie zastrzyku lub lewatywy.Tego samego kiedyś uczyli w liceum a ty chcesz na to zmarnować 5 lat. Żeby być później służącą lekarzy i pacjentów.

nie widzę lepszego zawodu dla siebie :) Poza tym lubię pomagać,a kontakt z ludźmi sprawia mi przyjemność.W dodatku zarobki pielęgniarek rosną.Za granicą można zarobić do 20 tysiecy miesiecznie, a od podmywania tyłków są sanitariuszki.

Gość gość
moja mama jest pielęgniarką i po tych wszystkich latach jest już wykończona. W UK płaca Ci za te studia i ogolnie jestes tam szanowany jak lekarz i zarabiasz duzo kasy , a w Polsce.. szkoda gadac. To bardzo ciezka praca , nie masz czasu odpocząc , pracujesz 12 godz w dzien lub w nocy , nosisz ciezkich pacjentow z łózka na łózko , na wozek , gonisz ich , czasami dostaniesz jak się wkurzą , bo starsi ludzie bywają agresywni. Zmieniasz ich brudną pościel , robisz zastrzyki , podajesz leki , kroplówkę podłączasz , BARDZO dużo jest roboty papierkowej teraz , z każdego dyżuru piszesz raporty. Ogólnie nie polecam :) Zarówno moja mama , ciocia jak i kuzynka są pielęgniarkami , więc wiem co mówię.

Gość gość
No w teorii to wygląda fajnie pomoc ludziom. W rzeczywistości jest inaczej.

Gość gość
"SANITARIUSZKI" ? xD to napewno nie w Polsce.. xD Sorry ale naprawde nie masz pojęcia jak to wygląda w teorii. Jak lubisz pomagac to jedz po maturze na wolontariat albo pracuj jako wolontariusz dodatkowo za darmo. Zarobki w Polsce sa niskie , ty robisz wszystko wokol pacjenta a i tak kazdy jest niezadowolony. Za granica moze to sie minimalnie rozni , ale nie wiem czy po polskich studiach dostaniesz prace , lepiej skladaj za grancie , wejdz na studiawanglii.pl i skladaj przez UCAS do 15 stycznia papiery

Gość gość
Orientuje się może ktoś jakie były mniej więcej progi punktowe w ostatnich latach na pielęgniarstwo na UJ?

Gość gość
też się wybierasz? :)

Gość doś
własnie zastanawiam się nad UJ, ale składam też na ŚUM, ale to tylko ze względu na to, ze mieszkam obok Katowic.

Gość gość
No to chyba mogę być spokojna. Miałam 63 z R z bio i 57 z P z pol. Z zeszłorocznej matury. Ale słyszałam, że w tym roku była prosta w porównaniu z naszą.

Gość gość
była bardzo trudna wiec masz wieksze szanse. Ja pisalam nowa mature i jak bede miala 40 % to bedzie dobrze.Bralko czasu.Arkusze z zeszlych lat pisalam zawsze na 75 + ;/ . Miejsca w tym roku beda zajete przez rocznik 95 i ludzi ze starszymi maturami.

Gość gość
Właśnie moja koleżanka, która poprawiała maturę, mówiła, że arkusz do liceum był banalny w porównaniu z technikum. Ale to jej słowa, samej nawet mi się nie chce sprawdzać. Miałam w ogóle poprawiać maturę, ale się przeliczyłam, że przez rok będę sama z siebie siedzieć nad książkam. A Ty też się wybierasz na UJ? Może nie bedzie tak źle z tymi próbami.

Gość gość
Progami *

Gość gość
No to zdania niestety są podzielne.O tej matusze LO bylo dosc glosno,także brawa i ukłony dla koleżanki :) To nie była matura sprawdzająca wiedzę tylko tempo czytania ze zrozumieniem.Miałam takie plany. Jednak na razie sie wstrzymam i poczekam na wyniki. :) Jakbym miała takie jak Ty to bym się nawet nie zastanawiała :)

Gość gość
Jestem na pielegniarstwie, ale w wyzszej zawodowej i takie wam polecam. Na UJ jest mniej praktyki, w wawie w szpitalach przyjmuja chetniej osoby wlasnie po mniejszych uczelniach gdzie jest wiecej praktyk niz terorii.

Gość gość
w ktorej konkretnie? Tez wlasnie slyszalam duzo negatywnych opinii o Uj ;p

Gość gość
A jak myslicie czy ja mam jakies szanse jak z matury z bio Rbede miala ok 24% a z polskiego podstawowego ok 70%

Gość gość
24? :D Nie masz :D Hahaha... :O Żenada :classic_cool:🖐️

Gość gość
Ten kto napisał zenada na pewno nie pisał nowej matury :)

Gość gość
Akurat pisałam w tym roku. :) Było dużo zadań, trochę za mało czasu, ale wszystko prawie było na czytanie ze zrozumieniem. Mi poszło bardzo dobrze, liczę na minimum 85%. Moi znajomi z klasy, którzy wybrali biologię bo trzeba było coś wybrać też są zadowoleni, każdy mówi, że na pewno powyżej 50%, więc żeby oscylować w granicach 20 to trzeba być tępakiem, sory. 🖐️

Gość gość
Zebys sie nie zdziwila jak przyjdą wyniki ,tego Ci zycze :) Bo na kazde pytanie to ja tez odpowiedzialam. Oprócz czytania ze zrozumieniem musiałaś wiązać fakty. Jeżeli tylko odpowiadałas na zasadzie czytania ze zrozumieniem to juz widze twoje 80+ :D

Gość gość
nie idźcie na pielęgniarstwo na uniwerkach,tylko raczej szkoły zawodowe,lepiej przygotowują,dużo praktyk,na pewno jest w Tarnowie,po prostu trzeba poszukać ..na google ,gdzie takie szkoły są

Gość gość
Z krakowa do tarnowa troche nie po drodze . A ty koleżanko minimum 85 co robisz na tym forum? stomatologia,weterynaria a nieee ;p