Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nannas

Objawy ciąży czy rak żołądka

Polecane posty

Gość nannas

Jestem w czwartym miesiącu ciąży. Dwa miesiące temu gdy jeszcze nie wiedziałam o ciąży udalam sie do internisty z objawami takimi jak: codzienny ból w nadbrzuszu, uporczywe odbijanie po posiłkach, nudności. Lekarz pytał czy jestem w ciąży wtedy nie wiedziałam zatem powiedziałam, ze nie. Zapisał mi komplet badań z krwi i moczu (poszerzony o jakieś enzymy z trzustki i wątroby), usg jamy brzusznej i lek controloc, gdyż stwierdził, że zapewne mam uszkodzenie śluzówki. Gdyby jednak po dwóch tygodniach od zazycia leku mi nie przeszło mialam zgłosić się ponownie. Wracając jednak do domu pomyslalam o tym pytaniu dot ciąży i kupilam test. W końcu objawy pasowaly i tak dowiedziałam się że po raz drugi zostane mamą. Od tej wizyty minęły dwa miesiące. Zrobiłam badania krwi-wyszły ok. Obniżone zelazo, ale ja niedawno rodzilam, bo w druga ciążę zaszlam 3 mce po pierwszej, zatem po porodzie mialam spory spadek żelaza a z tego co wiem to tak łatwo się nie odbudowuje. Usg jamy brzusznej sobie darowalam :/ od tamtej pory minęły mi nudności, ale codzienne bóle żołądka zwłaszcza po jedzeniu zostały. Odbijanie stało się bardziej uporczywe. Oo zjedzeniu zimnego boli od razu. Dodatkowo czasami mam biegunki. Czuje ze jedzenie stoi jakiś czas w przełyku. Dzis wyplulam flegme (kiedyś już to mialam). Zrobilam test na krew utajona i helicobacter pyroli j wyszły negatywne. W poniedziałek zapislam sie znowu na usg jamy brzusznej. Jestem zaniepokojona. Z jednej strony można podciągnąć to pod objawy ciąży a z drugiej ból po jedzeniu chyba nie jest normalny?? Do tego ciągle mi się coś przelewa, gotuje w żołądku. Boje sie ze lekarze będą chcieli mnie zbyc, pewnie nie zaleca ze względu na mój stan gastroskopii a może ok byłby rezonans jamy brzusznej? Czy to bezpieczne dla dziecka? ? Jak myślicie jakie podjąć kroki żeby poważnie przejęli się moim problemem?

Gość gość
tylko gastroskopia da odpowiedź, radzę zrobić ją jak najprędzej,z tego co wiem ciąza nie jest przeciwskazaniem

Gość gość
A skąd ty zaraz raka wzielas.chyba cie poniosło trochę.takie objawy daje mnóstwo zaburzeń a ty juz z rakiem wyskakujesz

Gość nannas
Już bez ciąży lekarz nje był przychylny gastroskopii, bo mówił że to raczej nic poważnego, a badanie męczące. Czytalam gdzieś żeby poważnie przemyśleć sprawę gastroskopii w ciąży. Nie ukrywam, że dla mnie to byłoby mocno stresujące badanie i faktycznie byłabym się o wpływ mojego mega stresu z tym związanego na ciążę. Niestety czytalam też, że gastroskopia czasem nic nie wykrywa a stan jest poważny. Dlatego myślę czy by nie zapłacić kasy za ten rezonans jamy brzusznej ewentualnie wirtualną gastroskopie dla większej pewności jednak czy to będzie bezpieczne dla dziecka? ?

Gość gość
przy dzisiejszym chemicznym żarciu wiele osób ma kłopoty z trawieniem, dolegliwości jest naprawdę dużo , od głupiego refluksu, poprzez nadżerki, wrzody, aż do raka, ważna jest dobra diagnoza i dieta, idź do gastrologa

Gość gość
gastroskopia jest badaniem którego nic nie zastąpi, jest najdokładniejsze, i wcale nie aż takie straszne, lepiej je zrobić i mieć pewność niż się męczyć idź do dobrego gastrologa, sprawny lekarz zrobi ci gastro w 5 minut, odpowiednie dobrane leki przynoszą ulgę w ciągu kilku dni

Gość nannas
No a skąd wymyśliłam raka? ? Bo jak dopasowuje objawy z wszystkich dolegliwości zoladkowych to najbardziej odpowiadają rakowi lub wrzodom. Tyle że wrzody raczej nie bolą po każdym jedzeniu i nie odbija mi się kwaśno tylko powietrzem pustym. Nawet po wypiciu wody. Dodatkowo dziadek w wieku 72 lat zachorował na raka żołądka. Wcześnie mu wykryli, wycieli żołądek i żyje do dziś, a ma już 83 lata. Nie wiem czy to ze tak późno zachorował na to wchodzi w obciążenia genetyczne, na wszelki wypadek jednak wspominam o tym.

Gość gość
Może jakiś refluks

Gość nannas
Być może. Czyli wy nie zakladacie ze te wszystkie dolegliwości mogą wynikać z samej ciąży? ?

Gość gość
Zró sobie gastroskopię, miałam takie same objawy. 6 miesiącu ciązy doszły wymioty, trafiłam do szpitala gdzie zrobiono mi gastro. Okazało się, że mam guza odźwiernika żołądka, ktory blokuje mi swobodne przesuwanie się jedzenia. Czekam na wyniki ale kazali mi przygotować się na najgrsze. Nie czekaj tylko rób gastroskopię prywatnie. Dodam, iż w ciąży miałam również USG żołądka i nic nie wykazało

Gość gość
Znalazłam wspaniały film z historiami osób chorych na raka, którzy stosowali hipertermię onkologiczną i którym hipertermia bardzo pomogła. Warto obejrzeć, naprawdę bardzo wzruszające: https://www.youtube.com/watch?v=aNtVjoE_O6k&a mp ;t=156s