Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

roznica wieku miedzy dziecmi

Polecane posty

Gość gość

Miedzy moja starsza corka a mlodsza ktora sie utodzi lada moment bedzie roznica 11 lat. Starsza jest ze mna bardzo zzyta. Sporo w zyciu przeszlysmy jej ojciec pil bil i ja i mnie tak wiec zawsze trzymalysmy sie razem i przez 5 lat byla tylko moim oczkiem w glowie bo sama ja wychowywalam. Chcialam zapytac czy macie jakies dobre rady aby za bardzo nie ucierpiala gdy pojawi sie mlodsza siostra. Sporo z nia rozmawialam tlumaczylam ale boje sie co bedzie po porodzie

Gość serioserioserio serio
Taka różnica jest najlepsza. Starsza córka juz bardzo dużo rozumie i wie, że narodziny siostry nie są w stanie zmienić waszych relacji. Wie, że nie przestaniesz o nią dbać i kochać jej najbardziej na świecie. Może kontaktu jako tako nie będzie, bo o czym ma rozmawiać na przykład 3-latka z 14-latką, ale starsza na pewno będzie juz miała wstęp do dorosłości i opieką nad swoimi dziećmi w przyszłości. Poza tym nie wymaga ona takiej opieki, jest bardzo samodzielna, w sumie prawie kończy podstawówkę. Wychowują się jakby osobno, no bo nie można ich wychowywać tak samo, że względu na wiek. Myślę, że córka jakoś nie odczuje tego, że ma siostrę negatywnie, przecież kochacie się, co ma to zmienić?