Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fikuMikuu

Dlaczego górników traktuje sie jak święte krowy?

Polecane posty

Gość gość
Moj tato byl Górnikiem. Od 8 lat jest na emeryturze i ma jej 2400 plus raz w roku deputat na wegiel tj 800 zł. Patrząc na Polskie warunki to jest świetnie, pochodzę z normalnej gorniczej rodziny. Ojcowie moich koleżanek tez byli albo jeszcze są gornikami, nie slyszalam o pensjach 3 -4 tys . Średnio to jest nieco ponad 2000. Nie wiem skad macie takie dane.

gość dziś -Tylko że te miasteczka górnicze powstawały przed wojną, a wtedy były kopalnie prywatne a nie państwowe,dlatego kopalnie się rozwijały, budowano familoki itp.Wszedzie,na całym świecie kopalnie są prywatne i mają się dobrze.Kopalnia Bogdanka co roku zarabia ponad 80 milionów złotych, tyle daje zysku, bo jest prywatna a nie państwowa.

Gość gość
Na wszystko przyjdzie pora!.Dzban wode nosi doputy sie ucho nie urwie. Nie tacy rzadzili i tylko pyl po nich zostal. Jedynie jednosc w narodzie moze obalic cala te wladze naslancow do likwidacji panstwa polskiego!

Gość gość
Ale kto ma myśleć i walczyć o kasjerach z marketow? Gornicy? Masz rację, ci ludzie nie potrafią nigdzie indziej pracowac. Nie mówimy tu o zamknieciu małych zakładów. Nawet sobie nie wyobrażam miast w którym jednocześnie traci pracę jednocześnie ok 3 tys osób. Poprostu dramat :( . Trzeba uciekać z tego kraju

Gość gość
"Zapieprzać na kasie w markiecie":D. Człowieku masz Ty pojęcie o pracy górnika:D.Jak możesz porównywać siędzącego na d***e przy kasie,do tego co pracuje kilkaset metrów pod ziemią.Ty to jesteś niespełna rozumu!

gość dziś _Widocznie nie robił na przodku, ci co robili na przodku mają po 3-4 podstawy, potem załatwiają sobie paiery na głuchotę, pylicę po to, aby mieć dodatki do emerytury,mój sąsiad ma 85 lat, 4 tys podstawy,plus dodatki .

Gość yarbert
kopalnie trzeba sprywatyzować, na uczciwych zasadach. Brawo fiku miku i BSA.

gość dziś -Byłeś kiedyś na dole? Jo był,na dole ciężko robi może z 10% załogi,pamyntom całe załogi,co na kablach spali, tam je wiyncyj godki,niż roboty,maks roboty to je z 1-2 godziny. Podobno ostatnio ich przyciśli, jak długi kopalń zaczęły rosnąc i sztajgry się zanich wzyni.

Gość gość
hahaha :D naiwni wierzą,że coś w górnictwie się zmieni, podnoszą temat w tv, innych mediach, a pospólstwo się rajcuje :) a i tak nikt nie zamierza ani tego zmieniać ni broń boże reformować przed wyborami, buahah, zresztą tak samo jak z "wyciszonym" tematem posranego korupcjogennego systemu zdrowotnego, na który idzie najwięcej pieniędzy z waszych danin, a "normalnego" zaplecza medycznego jak nima tak nibędzie :O

Gość gość
Na panstwowych zakladach w k****e pasozytow siedzi a jakie zarobki? Zaden zaklad czegos takiego nie przetrzyma!!! Wszedzie golodupcow do rzadzenia raczej do grabienia bo tylko tak to mozna nazwac!

Prywatyzacja to jedyna metoda na uratowanie kopalń, inaczej bydzie tak samo jak na dolnym ślońsku, czyli węgla masa a kopalń brak.Kopalnie jedynie może uratować prywatyzacja,inaczej plajtną kompletnie.

emerytura przecietnego gornika to 2500zł oczywiscie ktos kto pracowal przy fedrunku czyli przodku czy scianie ma 3 albo 4 tysiaki zalezy od dniowek jakie dostawał.... deputatu weglowego dla emerytow juz nie ma od tego roku... takze juz nie dostaja wegla

hola hola zgadza sie ale niech prywatyzuja kopalnie na ktorych nie ma szans na zysk... w wiekszosci kopalni jest szansa duza szansa na zysk nie liczac trzech jedynych kopaln ktore sa na plusie :D

Gość gość
Czyli emerytury jeszcze nie uwlaczajace. Bardzo bym chciała żeby wszyscy Polacy mogli mieć takie emerytury. Nie sądzę że jakby zabrali przywileje gornikom to reszta grup zawodowych zyska :D rzad to nie Robin Hood

Gość gość
podobno prawdziwy robin hood był jak Janosik, grabił i wcale się z nikim nie dzielił, więc... :D

"Ale kto ma myśleć i walczyć o kasjerach z marketow? Gornicy?" Nie to miałam na myśli. Jest wielu biednych ludzi w naszym kraju i chcę żeby pieniądze z moich podatków szły na cele niż na odprawy dla górników, bo te pieniadze to są pieniadze z kieszeni innych ludzi (podatek od innych pracujących ludzi). W przedsiębiorstwach czy instytucjach państwowych stawki są inne niż w prywatnych za tę samą pracę, o czymś to świadczy. O tym że jak się daje z kieszeni innych to jest się hojnym.

rzad chce zlikwidowac 4 kopalnie ktore tworza najwieksze straty..... oczywiscie zlikwiduja w ten sposob inne miejsca pracy powiazane z tymi kopalniami... niestety bezrobocie znacznie wzrosnie a PUP znow bedzie wyplacał swiadczenia...

Gość gość
Czyli kogo masz na myśli ? Naprawdę myslisz ze te pieniądze będą przeznaczone na inny cel?

sosssssss dziś -Emeryci mają dalej deputat, nawet im oddają tą jedną tonę węgla, co im zabrali. A rentownych koplań jest jedna(KWK Marcel),inne dają straty,pytanie jak długo ta kopalnia będzie jeszcze na plusie.

Gość gość
Ale ja pisałam ,o ludziach pracujących pod ,tgzw.firmę 1000 m pod ziemią za 1500 zł,wykonują to samo co górnicy za minimalną pensje.Mojemu ta prace załatwiła moja mama ,bo brat i szwagier ,pracują tam jako "górnicy"-zupełnie inna pensja i deputat oraz 13-tka.Mój już nie pracuje na kopalni...zwolnił się.s

sosssssss dziś -Gdyby nie wypłacał, to wierz mi że bezrobocia by nie było:D Dopóki państwo będzie utrzymywać tzw bezrobotnych, to oni nadal nimi będą, bo się im to opłaca.

fiku jak chcesz zeby te pieniazki szly na inny cel to miej pretensje do rzadu a nie do gornikow! przeciez to rzad tak postanowil... a ze gornicy walcza...bo kazdy powinien walczy o swoje dobro to nie dziw sie...

ci pod firma ktorzy zarabiaja te 1500 zl to emeryci gorniczy ktorzy dorabiaja do emeryturki....bo nikt normalny za takie pieniadze nie pojdzie tam robic jezeli to tylko jeden dochod... uwierz za taka kase szkoda zdrowia

SOS, moje wypowiedzi z pierwszej strony: "żenada że politycy zawsze się uginają." "Znacyz moga sobei szczekać i siedzieć pod ziemia ile chcą, ale niech politycy maja jaja i ich oleją."

sosssssss dziś - O jakie dobro? Przecież górnicy swoje kopalnie doprowadzili do upadku.Gdyby walczyli o swoje dobro,to bym im kopalń nie zamknęli. Zamiast podwyżek i przywilejów,to mogli walczyć o prywatyzację, to dziś problemów by nie mieli.

tak w panstwowej moja kopalnia jest jedna z trzech na plusie wiec mozna bez problemu utrzymac zysk z kopalni nie sprzedajac jej komus z zagranicy

sosssssss dziś -Bzdura, do młodego faceta po szkole, to mi nie powiesz że 1500 zł za prostą robotę łopatologiczną, to mało.Gdzie zarobisz więcej przy łopacie w prostej robocie, jako tzw robotnik niewykwalifikowany. Ci co mają uprawnienia górnicze,to zarabiają ponad 3tys zł.

Gość gość
BSA, Ty wiesz że dzwonili,tylko nie wiesz w którym kościele:D