Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fikuMikuu

Dlaczego górników traktuje sie jak święte krowy?

Polecane posty

ja nie mam nic przeciwko, jeżeli firma na siebei zarabia to wynagradza swoich pracowników, tak powinno być, pisałam o placenie za nic.

sosssssss dziś -Ale w tym roku już na 100% będzie na minusie :) Wierz mi na słowo, a teraz wam dowalą górników z innych kopalń,a wszystkich trzeba zapłacić, wiec nie ma szans aby była dalej na plusie.Nie rozumiem czemu nie chcesz prywatyzacji? Boisz się że będziesz musiał uczciwie pracować? Nie rozumiem tego, ja jakieś 10 lat temu pracowałem po4-5 godzin i dawali my radę, wy pracujecie 1-2 godziny i boisz się że nagle każą ci uczciwie robić?

Gość gość
Mój nie jest emerytem,ma ,39 lat,jak odliczył paliwo (1500-400)to ile zostaje?,,a to co zostaje przeznacza na swoje zobowiązania,dawaliśmy rade bo ja pracowałam(jak nie jeden zakład ..to drugi ,to trzeci)ale wszędzie zarobki są jakie są ,cóż taki mamy system ,rządzą cym podaje to pod rozwagę bo jak za to utrzymać 4-osobową rodzinę.Dziś oboje nie pracujemy;-((s

ty myslisz ze kopalnia to tylko łopata? nawet co do tej łopaty to warunki moj drogi zapylenie temperatura samo dojscie do miejsca pracy po ciemku z jedna lampa idac czy to pod gore czy dol lejaca jak deszcz solanka... co do kwalifikacji to tak musisz miec odpowiednia szkole gornicza by je zdobyc ale nikt tutaj nie pisze jak naprawde jest ze wielu pracuje jako z kwalifikacjami na jakims stanowisku a dostaje kase jakby byl bez : ) coz braki sa wszedzie

fikuMikuu dziś - Uwierz mi że by pracował,chyba że chciał by być bezrobotny, bo kto przyjmie gościa do łopaty? Dziś już takich nie chcą, trzeba mieć fach a jak ktoś podpiro się łopaty,to nimo wyboru. Zaobacz co się stało z górnikami, co wzieli odprawy, to potym nie umieli sobie w życiu poradzić. Tak samo na dolnym ślońsku, ludzie mają biedaszyby, bo taki mają fach,nic innego robić nie umieją.

nie rozumiesz ze straty w kompani weglowej o o nia chodzi generowalo 11 kopaln a tylko 3 byly rentowne : ) my na nich pracowali niestety... wiec o nasz zysk sie nie martw : ) oczywiscie teraz maja utworzyc tzw nowa kompanie weglowa a le to juz rozmowa na inny temat... nowe cieple posadki urzedasow itp... pracujemy 4-5h(czystej pracy bo dojscie czy dojechanie to reszta h) wiec co ty gadasz ze 1-2h ? nie bredź

sosssssss dziś -Bez to ci godom, że my u prywaciorza umieli robić po 5 godzin na zmianie a wy góra dwie godziny. Yno że my o 6 już musieli być na dole,potym pryndko do roboty, 15 minut na śniodani i dali do roboty, przed 14 szli my na wyjazdi pod prysznic a wy o szóstej to dopiero odbijocie dyskieta a przed 14 to wychodzicie wykąpani. Tako je różnica,jak byście o 6 byli zjechani,śniodani 15minut a nie godzina i wyjazd przed 14 to też byś 5 godzin roboty pociągnył.

sosssssss dziś -Bo podobno was tam teraz przyciśli, bo w szynku wszyscy płaczą, że jak to sztajgry ich cisną.

6 odbicie karty zjazd... 6.20 ruszo cug z dolu na rejon....... 6.50 na rejonie..... 7.20 na miejscu pracy...... 7.30 praca..... 12.30 koniec pracy ... 13.10 cug..... 13.30 rozpoczecie wyjazdu....

u nas jest dosc zorganizowany dol wiec przez to praca jakos idzie i jest zysk...po prostu jak ludzie chca to zrobia a to sie tyczy np teraz kopalni brzeszcze ktore strajkuje... oni z pewnoscia by podołali kazdemu zadaniu i sie zmobilizowali tym bardziej ze maja dosc dobrej jakosci surowiec i w zasiegu reki no ale rzad umywa rece lepiej dac to pepikowi niech on organizuje prace i zarabia

Gość gość
naczelny kretyn swiata BSA najwiecej ma do powiedzenia pajacu, twojej pisowni nie da sie czytac kto cie k****a uczyl? matka w barakowzie?

nie chce prywatyzacji temu bo chce zeby to polski rzad zarabial a nie czeski czy niemiecki..... zysk jest w zasiegu reki tylko trzeba pomyslec a nie sprzedawac

sosssssss dziś -Czyli jesteś komunistą? Komuniści nacjonalizowali wszelkie zakłady pracy i tępili prywatę,Bogdankę też być znacjonalizował? W końcu najbardziej dochodowa kopalnia w Polsce.

sosssssss dziś -Ale dobra,mówisz "trzeba pomyśleć", wierzysz że posłowie rządu są w stanie wyciągnąć państwowe górnictwo na prosto? Niby jak? Twoim zdaniem nagle zniknie mafia paliwowa, sztuczne stanowiska pracy na kopalniach itp?

Gość gość
Oddac kopalnie w rece gornikow i zobaczymy czy nie wyjda na swoje . U nas w Polsce nic sie nie oplaca,wszystko pozamyjac i nie bedzie mial rzad problemow z rzadzeniem tylko z ludzi doic wiele sie da. Cala biurokracja kosztowna w utrzymaniu jak cholera i jakos jej nie zamykaja . Wszystkich darmozjadow wypierdzielic do uni do roboty a nie tutaj pasozytowac na uczciwych ludziach!!!

Gość gość
Na cholerę nam te kopalnie,gdzie urzędników i działaczy związkowych na etatach więcej jak fedrujących. To właśnie oni podburzają górników nie chcąc stracić posadek. Związki zawodowe to samo zło. Węgiel z Rosji,Ukrainy czy Czech jest znacznie tańszy,więc po jaką cholerę mam płacić drożej za nasz,tylko żeby te nieroby miały etaty. Nierentowne do zamknięcia,rentowne niech pracują i uczciwie konkurują bez rządowych dopłat,bo to z naszych kieszeni. Tyle innych zakładów pozamykano i nikt tym się nie martwił. Nie można sztucznie utrzymywać miejsc pracy nie przynoszących zysku jak w komunizmie. Dla polityków to są głosy wyborcze i dlatego tak z nimi się cackają a dla ogółu społeczeństwa to wydatek na ich utrzymanie.

Gość gość
Właśnie o to chodzi styropianowcom, aby rozwalić ostatnie wielkie zakłady pracy ,aby robotnicy nie mogli się zrzeszać i przeszkadzać w "rządzeniu"czyt. w rozkradaniu i rujnowaniu gospodarki.U prywaciarza nie fikniesz bo od razu za bramę,a spróbuj założyć związek.O to chodzi żebyś pracował za miskę ryżu,nie zdechł z głodu i znowu przyszedł do pracy na chwałę byznesmena."Otakjom Polskje walczyłem".By nie związki to w kopalni byłbyś niewolnikiem.Za swoją pracę nieraz dostałbyś kopa w du/pę!Prezesi i rady nadzorcze opływali by w wszelakie dobra i narzekali że się nie opłaca.W tym zrujnowanym kraju chociażby sztaby złota wydobywano to i tak by się nie opłacało.Innym się opłaca tylko nie w Polsce. Jeszcze tylko poradzą sobie z kopalniami a potem lasy państwowe i będzie pozamiatane. Chcieliście liberałow to macie .Będziecie niewolnikami we własnym kraju!

Gość gość
Lewandowski z Kaczmarkiem już raz zorganizowali Powszechną Prywatyzację w Polsce. Kazdy z pełnoletnich Obywateli RP dostał bon prywatyzacyjny za ok.25 zł(wartosć jednej flaszki alkoholu) z wpisem do Dowodu Osobistego. I Tak UD z SLD, PSL sprywatyzowali powszechnie Obywateli RP, za co zostali obdarowani stanowiskami KOMISARZY W UE, jak teraz ,za zasługi w dobijaniu Polski i Polaków obdarowany został wielki przyjaciel A.Merkel i Niemiec her Thusk, były premier Polski.

Gość gość
Sprzedac rzad kuzwa mac,nawet za doplata!!!Rzad doplaca do wszystkiego,ciekawe kto im daje na to pieniadze?U nas w Polsce nic sie nie oplaca ,jedyna galez przemyslu przynoszaca dochody to biurokracja!

Gość gość
Polak przed szkodą i po szkodzie głupi!!!

gość dziś -Kto ci broni stać się prywaciarzem, załóż firmę, stań się prywaciarzem, niech ludzie na ciebie pracują, kto ci tego broni? Czemu wolisz być niewolnikiem niż prywaciarzem?