Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak to jest z tym makaronem?

Polecane posty

Gość gość

czy makaron tuczy? tuczy zwykły czy razowy też? jak ugotowac makaron zeby był zdrowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wylacznie ze szpinakiem i wylacznie spaghetti :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ze szpinakiem i spaghetti tuczą? dlaczego ze szpinakiem? :O macie jakies fajne przepisy na sałatki lub inne dania fit?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość blyblebly
po pierwsze i najważniejsze nic nie tuczy jeśli nie jest jedzone w nadmiarze (mówimy o zdrowych ludziach) żeby zrozumieć mechanizm tycia od makaronu - trzeba sobie wyjaśnić kilka rzeczy - makaron to węglowodany - czyli cukry, najczęściej spożywamy jasny makaron o dość wysokim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny to współczynnik mówiący o wzroście cukru we krwi, jeśli zjadamy makaron to określona ilość węglowodanów dostaje się do krwioobiegu, w związku z tym organizm chcąc ustabilizować ten nagły przypływ cukru wymusza na trzustce wyrzut insuliny, który powoduje magazynowanie cukru - ten proces sprzyja tyciu, procesem odwrotnym jest spadek cukru we krwi lub jego ogólny niski poziom - w takim wypadku organizm wyrzuca hormon glukagon, który to jest antagonistą insuliny, powoduje uwalnianie magazynów energetycznych w tym tłuszczu z komórek tłuszczowych - ergo dieta z niskim indeksem glikemicznym zdecydowanie sprzyja odchudzaniu. Starałam się wyjaśnić dość prosto bardzo skomplikowany proces więc prosze mi nie mieć za złe uogólnień.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×