Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wojna Ukraina kto mi wytłumaczy

Polecane posty

Gość gość

Ja nie rozumiem tej wojny jak by ktoś był miły i mi mógł wytłumaczyć przyczyny, zaczeło sie od wojny domowej a kończy sie że ruskie teraz tam ostrzeliwują ukraińców czemu?

Gość gość
Odbudowa dawnego ZSSR, Polska jest kolejna na liście.

Gość gość
spoko niech komuna wróci

Gość gość
kafeterianie -kozaki , zuchy polskie padną ofiarą brutalnych gwałtów przez rosyjskie wielki brudne penisy

Gość łukasz rurykowicz
Ruscy walczą o rdzenne rusińskie ziemie, bo dzisiejsza Rosja pochodzi w pewnym sensie od Ukrainy a konkretnie Rusi Nowogrodzkiej, którą utworzył Ruryk – wiking, który podbił te tereny w 860 roku. 22 lata później jego wnuk Oleg Mądry przeniósł stolicę do Kijowa tworząc Księstwo Kijowskie. W 998 r. jego potomek Włodzimierz Wielki dokonał „Chrztu Rusi” i ożenił się z córką cesarza bizantyjskiego (brzmi znajomo?). A pierwsze wzmianki o istnieniu Moskwy pochodzą dopiero z 1147 roku! W wyniku najazdów mongolskich stolicę przeniesiono na zachód do Halicza a potem Chełma tworząc Księstwo Halicko-Wołyńskie z którego na wschodzie w 1328 r. wydzieliło się Wielkie Księstwo Moskiewskie. To pierwsze wkrótce przestało istnieć (rozbiór dokonany przez Polskę, Litwę i Węgry w 1349) a z drugiego powstała dzisiejsza Rosja. Księstwo Moskiewskie było młodsze od Kijowskiego o 4 wieki.