Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niedoczynność tarczycy i jej objawy

Polecane posty

Gość gość

Witam:) Chciałabym się dowiedzieć czy ktoś z Was ma niedoczynność tarczycy i jakie były Wasze początki z tą chorobą. Chodzi mi głównie o objawy, o to jak przebiega leczenie i po jakim czasie przyjmowania hormonu można poczuć się lepiej, o ile w ogóle można. Jak wyglądają następstwa tej choroby, z czym to się wiąże. Słyszałam, że ciężko o dziecko, że dochodzi do poronień i bardzo mnie to martwi. Ja od ponad dwóch miesięcy męczę się z bólami nóg, rąk, kręgosłupa. Boli przez cały dzień, tabletki przeciwbólowe nie pomagają. Nie mam na nic siły, szybko się męczę. Po 5 minutach na nogach muszę usiąść albo się położyć, co wiąże się z tym, że prawie w ogóle nie wychodzę z domu. Zrezygnowałam z ćwiczeń, a ćwiczyłam codziennie, mimo to przytyłam. Miesiąc temu zrobiłam TSH i wynik wynosił ponad 6.6. Pani doktor kazała mi powtórzyć badania po miesiącu i do tego zaleciła ft3 i ft4. Wyniki dostanę dopiero w czwartek. Na chwilę obecną nie wiem co o tym wszystkim myśleć i zastanawiam się, czy zaufać lekarzowi rodzinnemu w kwestii ewentualnego przepisania hormonu czy lepiej udać się do endokrynologa i dopiero wtedy zacząć leczenie. Proszę podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam:))

Gość gość
Na początku szybkie męczenie, senność, problemy z sercem, przytyłam 10 kg w ciągu roku. Przy leczeniu serca wyszła nieduża niedoczynność. Letrox 50 codziennie i żyje normalnie, nie przejmuje się chorobą, łykam rano tabletkę i zapominam, że coś mi dolega. Czuje się dobrze, nie doszukuje się w swojej chorobie niewiadomo czego. Co pół roku kontrola u endokrynologa. Od roku tsh w normie.

Gość gość
A i jeszcze, wysiłek fizyczny powoduje chwilowe zwiększenie tsh. Ja np. dzień wcześniej biegałam i robiłam badanie. TSH wyszyło mi ponad normę. Zrobiłam dwa dni przerwy w bieganiu i tsh w normie. Przed zrobieniem badań proponuje nie ćwiczyć intensywnie bo wynik wyjdzie przekłamany.

Gość gość
Od autorki: Przed badaniami nie ćwiczyłam dość długo, bo tak jak pisałam nie miałam na to siły, a do tego bolały mnie nogi i kręgosłup. Minął ponad miesiąc od początków objawów do badań więc przez ten czas nie wykonywałam żadnych ćwiczeń. Ale mimo wszystko dobrze wiedzieć na przyszłość.

Gość gość
Absolutnie nie polegaj na wiedzy lekarza rodzinnego! Teraz bardzo wielu endokrynologów ma duże braki w bieżącej wiedzy i naprawdę trzeba poszukać dobrego endokrynologa aby być prawidłowo leczonym i zdrowym. Poszukaj takiego w swojej okolicy i wcześniej od razu zrób wszystkie badania: TSH, ft3,ft4, antyTPO i antyTG. Endo powinien też obowiązkowo zrobić Ci usg tarczycy.