Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co mozna a czego nie mozna jesc bedac w ciazy

Polecane posty

Gość gość

czy kawa jest ok? albo np ser plesniowy bo ostatnio okazalo sie ze ser plesniowy jest jak najbardziej w porzadku

Gość gość
Ser jeśli z mleka pasteryzowanego to ok. Omijasz produkty mleczne niepasteryzowane, surowe mięso, surowe ryby, owoce morza, myjesz warzywa owoce, unikasz używek i jest ok

Gość gość
nie jesz: surowych jajek tzw kogel mogel tatara owoców morza nie pijesz alko nie palisz przetworzona żywność produkty smażone na głębokim tłuszczu kostki rosołowe krakersy chipsy ciastka, wafle które zawierają tzw utwardzony tłuszcz roślinny surowe ryby wątróbki gazowane napoje produkty częściowo zakazane w ciąży sery pleśniowe kofeina kiełki herbaty ziołowe

Gość gość
czosnek , sery pleśniowe i surowe mięso np.tatar a jak poszperasz na necie to znajdziesz co jeszcze jest zabronione

Gość gość
ale pierdoły, jadłam wszystko na co miałam ochotę w ciąży i podczas karmienia piersią, synek jest zdrowy i ani razu w życiu kolki nie miał

Gość gość
ja również jem to wszystko, co przed ciążą i zarówno ja, jak i dziecko mamy się dobrze, owszem mięsa surowego nie jem, ale przed ciążą też tego nie robiłam, nie pije alkoholu, ale tego chyba każda świadoma kobieta powinna unikać, natomiast nie widzę potrzeby rezygnowania ze słodyczy, czy innych rzeczy które lubię, a i herbaty ziołowe typu mięta, rumianek, pokrzywa (choć z nią należy uważać) piję, bo niby dlaczego nie???

Gość gość
Nie można skakać z samolotu :-D

Dobry wieczór, będąc w ciąży należy przede wszystkim pamiętać, aby odżywiać się zdrowo i zróżnicowanie. Warto spożywać produkty lepszej jakości, zwracając szczególną uwagę na termin ich ważności. W okresie ciąży należy unikać surowego mięsa, surowych ryb, surowych jaj, niemytych owoców i warzyw, czyli wszystkiego co może wywołać zatrucie pokarmowe. Ponadto warto się wystrzegać produktów z mleka niepasteryzowanego, czyli np. serów pleśniowych czy zsiadłego mleka. Więcej informacji na temat prawidłowego odżywiania kobiet w ciąży można znaleźć w poradniku Anny Rogulskiej : "Jedz dla dwojga - nie za dwoje". Jest to świetna książka, napisana przez specjalistę w tym temacie - dietetyka. Ponadto w zrozumiały i wyczerpujący sposób tłumaczy zasady zdrowej diety w tym szczególnym dla każdej kobiety czasie. Pozdrawiam, Pomocna 005

Gość gość
A niby dlaczego nie można czosnku lub kiełków? Już nie przesadzajcie przewrazliwone mamuśki :-) jadłam jedno i drugie.

Gość gość
Ja jadłam wszystko oprócz surowego mięsa i jajek. A smazone jedzenie w ciąży było najlepsze. Czosnek też jadłam. Chipsy, słodycze również. Czasem i cole wypiłam jak mnie nalecialo.

Gość gość
Moja ginekolog twierdzi że można wszystko tylko z umiarem, bo jak matka zadowolona to i dziecko zadowolone.

Gość gość
domestosa i kreta

Gość gość
Haszyszu