Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość365

kupiłam brokuły na obiad i nie wiem co z niego zrobić

Polecane posty

Gość gość365

Pierwszy raz kupiłam brokuła i nie wiem co dalej :D Ugotować go? z czym to się je??

Gość gość
zrób zupkę wsadź to do gara zalej wodą wsadź kostkę rosołową dodaj ziemniaczka ugotuj potem zblenderuj i wcinaj

Gość gość365
jeśli macie jakieś przepisy bez użycia piekarnika to proszę o podpowiedź.

Gość gość365
gość dziś zrób zupkę wsadź to do gara zalej wodą wsadź kostkę rosołową dodaj ziemniaczka ugotuj potem zblenderuj i wcinaj xxxxx Niestety nie mam blendera.

Gość gość
gość dziś Pyszne zupy musisz robić ... Zupa to wywar z WARZYW I MIĘSA. Gdzie por? Marchew? Rzodkiew? Porcja rosołowa? Cokolwiek co nada tej zupie smak oprócz przypraw z kostki rosołowej. Woda z przyprawami i ziemniakami to nadal woda...

Gość gość
brokuly w sosie smietanowo czosnkowym z makaronem lub wersja z miesem mielonym.

Gość gość365
Zrobiłam brokuły z ziemniakami - średnio smaczne :(

Gość gość
Ja lubię smażone w cieście. Ciasto jak na naleśniki, tylko gęściejsze-mniej mleka, więcej mąki. Moczę małe różyczki. I na głęboki tłuszcz. Ciasto solę solą czosnkową i pieprzę. Niektórym przeszkadza, że smażone i niezdrowe, ale ja raz kiedyś lubię.

Gość gość
gość dziś Surowe wrzucasz czy podgotowujesz?

Gość gość
to daj tym co beda wiedziec :classic_cool:

Gość gość
można też wrzucić na rozgrzane masełko doprawić solą i pieprzem i zasypać bułką tartą tak zeby tłuszcz ściągnęła

Gość gość
To ja od smażenia w cieście. Ja wcześniej wrzucam na 2,5min. do wrzątku. Moja siostra nie, smaży z surowych. Ja wolę takie leciutko podgotowane. Naprawdę lekko, są nadal "al dente", ale nie twarde.

Gość gość
Z makaronem i zoltym serem. Niebo w gebie.

Gość gość
Gotujesz z 5 min w osolonej wodzie, nie dłużej, bo nie będą jędrne. Na patelni rozgrzewasz masło, sypiesz bułkę tartą, aż się zrumieni. Na to brokułek i ew. żółty ser, żeby się roztopił. Niebo w gębie!! Latem co chwilę wcinam brokuły.

Gość gość
Mam jeszcze taki przepis: podsmażasz oprószoną ostrą papryką pierś kurczaka podkrojoną w kostkę (ja lubię dość mocno ją wysmażyć, żeby była chrupiąca skórka). Do tego torebka ugotowanego ryżu, ugotowane różyczki brokuła i kukurydza w puszce :) Mniam.

Gość gość365
Dzięki wszystkim za przepisy. Wypróbuję zwłaszcza ten ostatni :)

Gość gośćka
A ja robię sos brokułowo-serowy do makaronu: gotuję brokuły i wyjmuję z wywaru, podsmażam pieczarki i wędlinę, do wywaru po brokułach dodaję ser topiony, mąkę, śmietanę, miksuję, zagotowuję, dodaję resztę i zajadam :)

Gość gość
A ja wrzucam na patelnie male rozyczki brokul pokrojone w cwiartki pieczarki ,pokrojona cebulka ze szczypiorkiem i krolko podsmazam na oliwie z oliwek zalewam gesta smietanka, sol ,pieprz i dusze krotko pod przykryciem ( warzywa musza byc chrupiace) podaje z ryzem .To jest ulubiona potrawa mojej corki - wegetarianki,polecam pycha...