Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość598

jest tu ktoś mądry kto wytłumaczy mi jedną rzecz?

Polecane posty

Gość gość598

jeżeli emeryt prowadzi działalność to czym jest jego roczny dochód w rozumieniu zusu? Znalazłam to : http://www.zus.pl/default.asp?p=4&;id=3719 ale zupełnie nic z tego nie rozumiem :O Co to znaczy :" Za przychód osiągany przez osoby prowadzące pozarolniczą działalność uważa się przychód stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne w rozumieniu ustawy systemowej" ??? Wytłumaczy ktoś tak po ludzku????

Gość gość
przychód stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne jest przychodem od którego odprowadza się składki na ubezpieczenia społeczne. można mieć przychód od którego nie były odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne. jeśli więc od przychodu tego emeryta z działalności odprowadzane były składki na ubezpieczenia społeczne to ten przychód stanowi podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne

Gość gość
a jeśli nie to nie :D wszystko jasne?

Gość gość598
to może na przykładzie :D Emeryt od lipca 2014 ma sklep i płaci tylko składkę zdrowotną, zus obliczył przychód tego emeryta z tej działalności na ok 13 tysięcy i chcę wiedzieć skąd to się wzięło?

Gość gość
można mieć przychód od którego nie były odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne x wtedy z takiego przychodu nie rozliczasz się z zusem, zusa obchodzi tylko ten przychód od którego odciągane były składki

Gość gość598
wytłumaczy ktoś mój powyższy przykład?/?

Gość gość
ten emeryt pracował jeszcze gdzieś oprócz tego ?

Gość gość598
jeszcze raz ja :) trochę poczytałam i nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy: otóż -minimalną podstawę wymiaru stanowi kwota 2375,40 zł - przychód niezmniejszający świadczenia emerytalnego to 2.759,90 zł -emeryt ma prawo zadeklarować – tak jak każdy inny przedsiębiorca – minimalną możliwą podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i to właśnie taki przychód (nawet jeśli faktycznie jest wyższy) weźmie pod uwagę ZUS I teraz niech mi ktoś powie tak na chłopski rozum jak kwota minimalna 2375,40 może przekroczyć 2759,90 ??? Nie wiem czy to ja jestem taka głupia że nie rozumiem tego czy to jest po prostu p******e ? :D

Gość gość598
no proszę was, bo nie zasnę przez to :D

Gość gość598
up upupu up czyli realny przychód firmy nie ma żadnego znaczenia???????/

Gość gość
up