Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwietniowamamma

Cesarka przy znieczuleniu od pasa w dół kilka pytań

Polecane posty

Gość kwietniowamamma

Jestem w 37 tc i niestety synek ułożony jet miednicowo, w związku z czym za 2 tygodnie czeka mnie cc :( Mam za sobą poród sn i miałam nadzieję, że ten też tak przebiegnie, bo już wiem czego się spodziewać, a co do cc mam mnóstwo wątpliwości... Powiedzcie mi dziewczyny czy w trakcie cc wszystko słyszę i rozumiem? Zdarza mi się mdleć przy pobieraniu krwi i nie wiem jak wyrobię słysząc co mówią lekarze... Czy czuć coś przy cięciu czy kompletnie nic? Jak jest z wypróżnianiem się? Skoro nic nie czuję to można zrobić pod siebie? :/ Czy zakładanie cewnika boli? Co może mnie zaskoczyć? Na co się przygotować?

Gość gość
zaloza ci cewnik, mozliwe ze zrobia wczesniej tez lewatywe dla twojego komfortu no i zebys nie latala do wc bo i tak nie bedziesz mogla :) dostaniesz znieczulenie podpajeczynowkowe czyli znieczuli cie od pasa w dol, bedziesz miala zaslonke nic widziec nie bedziesz, mozesz poprosic lekarzy zeby nie rozmawiali o medycznych sprawach bo to cie stresuje i czesto mdlejesz :) nie bedziesz nic czuc, moze jedynie wyciaganie maluszka, takie szarpniecie, ale bolec nie bedzie, zszywanie tez nie :) nawet nie poczujesz kiedy zaczna ciac :)

Gość kwietniowamamma
Dziękuję za odpowiedź. A cewnik zakładają przed czy po znieczuleniu?

Gość gość
Ja miałam cewnik założony po znieczeluniu, nawet nie wiem kiedy tak naprawde.

Gość gość
ic nie boli czuje sie wyciaganie dziecka bardzie takie szarpanie przed zabiegim masz lewatywe wiec nie ma potrzeby korzystac z wc i zakladaja cewnik prawidlowo zaalozony nie boli i nie czuc go idziesz do lazienki na drugi dzien i normalnie sie zalatwiasz to nie boli w przeciwienstwie po sn zalatwic sie trudno jesli nie zrobisz kupy daja czopek bo kupa musi byc na drugi dzien uczysz sie chodzic chodzi sie skulonym i siada mi najtrudniej wlasnie po zabiegu bylo usiasc na lozko tak dziwnie sie siada trudno jest tez sie smiac czy kichac a jak tylko cos boli to dostajesz przeciwbolowe w kroplowce lub tabletce co 2 godz pielegniarka przychodzila czy chcemy przeciwbolowe ja bralam 2 razy potem bolalo coraz mniej zachwalam cc i ciesze sie ze nie musialam kilka godzin rodzic i jak slyszalm te wrzaski z porodowki kobiet ktore rodzily naturalnie to dziekowalam ze mnie to nie spotkalo a pozatym lepiej miec blizne na brzuchu niz pozszywany tylek porod z proznociagiem vacum czy niedotlenione dziecko

Gość kwietniowamamma
Uff to dobrze, jestem trochę spokojniejsza :)

Gość gość
długą przerwe miałaś od ostatniego porodu?

Gość gość
Jak dla mnie cc to naprawde super sprawa. Ja osobiscie najbardziej balam sie cewnika ale zalozyli mi go po znieczuleniu i nic nie czulam nawet nie wiem kiedy. Pamietam ta ulge ze mnie omija to cierpienie co przezywaja kobiety sn :-D nie martw sie bedzie dobrze, bedzie latwiej niz sn :-)

Gość kwietniowamamma
dziękuję dziewczyny za odpowiedzi.... Rodziłam sn dokładnie 3 lata temu, córka ważyła 3kg, nie pękłam, nie nacinali mnie, nie krzyczałam, poród bardzo dobrze wspominam, tym bardziej że wcześniej się naczytałam jakie to straszne... Każdy przechodzi indywidualnie:) Dlatego ciężko mi się przestawić psychicznie na cesarkę, ale skoro piszecie, że to nie takie straszne to może dam radę;) A lewatywa jak wygląda? Wlewają coś do tyłka i później idzie się do toalety czy jak? Nigdy ie miałam nawet żadnego zabiegu i jestem zielona...

Gość kwietniowamamma
Jeszcze jedno pytanie, w pierwszym dniu po zabiegu trzeba leżeć, a co z dzieckiem? Jest w pobliżu? Co z karmieniem? Położne dają butlę?

Gość gość
karmisz sama :) po cesarce daja ci malego na piersi na pierwszy kontakt i mozesz go juz karmic, polozne pomagaja oczywiscie, chyba ze bedziesz baaaardzo zmeczona, zle sie czula zabiara malego do siebie

Gość lili134
lewatywę robią i idziesz do wc, ja po miałam dziecko przy sobie najpierw potem zabrali. dobrze ze będziesz mniej więcej wiedziała o co chodzi ja miałam poród naturalny zakończony cc nie wiedziałam co mnie czeka tak gorzej jest. A i pamiętaj że dziecko po znieczuleniu też może być takie ospałe moja spała i nie chciała jeść ja się martwiłam dopiero pediatra mi wytłumaczył że to norma. powodzenia!!

Gość gość
Jestem świeżo po cc i sama operacja była bezbolesna, nawet znieczulanie nic nie boli. Trudny dla mnie moment to było kiedy przestałam czuć nogi, zaczęłam mdleć ale podali mi więcej leku podnoszącego ciśnienie i potem już było ok, wyciąganie dziecka nie boli, boleć zaczyna dopiero parę godzin po, ale zazwyczaj dostaje się silne leki przeciwbólowe. Mnie bolała najbardziej kroplówka z oksytocyną którą dostałam na obkurczanie macicy bo chyba za mocno krwawiłam podczas samego zabiegu, to były najgorsze 4 godziny całego pobytu w szpitalu. Ale nie wszyscy ją dostają i nie wszyscy tak samo odczuwają więc u ciebie nie musi tak być. 1 dnia ja cały czas leżałam, postawili mnie na drugi dzień i poszłam wziąć prysznic- a potem wróciłam do łóżka, cały czas miałam cewnik. Na trzeci dzień wyjęli mi cewnik i już sama chodziłam do toalety, miałam też lewatywę na rozruszanie jelit (bo są problemy z zaparciami zaraz po cc). Podawali mi już wtedy tylko paracetamol na moje żądanie, który profilaktycznie brałam co 5-6h żeby mnie nie zaczęło boleć. Ból był, ale przy wstawaniu, podnoszeniu się z łóżka itp. Z każdym dniem boli mniej -jeśli jest wszystko dobrze zszyte. Na bliznę polecam Sutricon - plastry silikonowe, da się je pociąć na małe paseczki i jedno opakowanie spokojnie starczy na 2 miesiące użytkowania bo jeden plaster możesz nosić do 5 dni (ale producent zaleca krócej), mniej swędzi i piecze.

Napiszę jak było u mnie ;) 1. Będziesz wszystko słyszała i rozumiała . Gdybyś miała znieczulenie ogólne - wtedy śpisz :D 2. Dasz radę - ja też na widok krwi padam :D . Będziesz skupiona na sobie i dziecku , więc fobia pójdzie ba bok. 3. CC miałam o 7 w czwartek.Ostatni posiłek był w środę ( obiad ) , z rana przed cc robią lewatywę. 4.Będziesz miała cewnik ( będzie do niego schodził mocz ) - spokojnie,nie boli.

Gość kwietniowamamma
Cieszę się, że już co nieco wiem, tak jak ktoś pisał wyżej najgorzej chyba jest jak człowiek nie jest nastawiony psychicznie i poród sn nagle zostaje zastąpiony cc... Mam jeszcze 2 tygodnie, dam radę ;) Pozdrawiam!

Gość gość
Moj porod rowniez skończył sie cc.Po terminie mialam wywolywany i nie chcial maly wylazic.Cewnik mialam zakladany jeszcze na fotelu na porodowce wiec czulam trochę bolalo i takie uczucie jakbys sikala po nogach.Znieczulenie nie boli tzn wklucie.Dostaje sie w kroplowie jakiegoś głupiego jasia na bsnk bank zeby laski nie panikowaly jak im nogi odejmie :-) pozniej jak puszcza znieczulenie robi sie gorzej.Czuc rane przy jakimkolwiek ruchu.Ja dwa dni bylam na ketonalu dozylnie naprzemiennie z paracetamolem.Wstawanie ciężkie z wyra ale trzeba sie ruszać zeby zapobiegac zrostom.Ogolnie tez ciesze sie ze mnie ominelo sn.Powodzenia :-)