Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Torbiele na jajnikach a planowana ciąża

Polecane posty

Gość gość

Cześć dziewczyny, moim najwiekszym problemem są torbiele za niedługo chcemy z mężem zacząć starania o dziecko, ale nie dawno byłam u lekarza i okazało się że wyloczone torbiele antykoncepcją znowu wróciły, przepisał mi znowu i stwierdził żebym pobrała z pare miesięcy i jak się unormuje to wtedy sie starać. Ale jest problem ze ja nie chce brac tego syfu. Zaszła któraś z was w ciąże z torbielami na jajnikach? A jak z przebiegiem ciąży?

Gość gość
To nie jest syf tylko lek dla Ciebie. Powinnaś mieć zrobione badania hormonalne. Jeśli juz jakiś czas temu odstawilas tabletki to wątpliwe czy w ogóle masz owulację. Torbiele tworzą się kiedy pęcherzyk rośnie, ale nie pęka, czyli do owulacji nie dochodzi.

Gość gość38tc
Ja zaszlam z torbiela na jajniku... ale to co przeszlam nie zycze nikomu.... Jajnik obarczony torbiela nie przeksztalca sie w cialko zolte = nie wytwarza progesteronu = nie rozwija ciazy... ja trafilam do gina w ostatnim momencie... nie wiedzialam ze mam torbiel, a 3mies wczesniej na zwyklej wizycie.nic nie bylo wiec sie nie spodziewalam. Trafilam do gina w 4tyg5dz ciazy, nie wiadomo czy dzien pozniej nie byloby za pozno... tego sie nie dowiem i nie chce wiedxiec.... leki na podtrzymanie bralam do konca 18tyg ciazy, codziennie myslalam tylko o tym czy progestron farmakologiczny wystarczy, czy moja ciaza sie rozwija, czy jej nie strace... placz i placz kazdego dnia.... nie dalo myslec sie o niczym innym. Duzo lezenia. Konsekwencjami moze byc nie tylko strata ciazy ale tez strata jajnika, bo pod ciezarem torbieli moze sie skrecic jajnik, zablokowac jajowod, taka akcja w ciazy moze spowpdowac i strate coazy i jajnika. Dlatego trzeba lezec... mnie szczesliwie udalo sie dotrwac juz prawie do konca ale wiem jedno, ze przed kolejna ciaza wylecze sie na wszystko co tylko mozliwe zanim sie zdecyduje zeby nie przezywac tego co teraz. Dlatego dobrze ci radze. Najpierw sie wylecz, a potem ciaza. Tyle strachu o malucha... poza tym po progesteronie syn moze miec spodziectwo, okaze sie po porodzie... najpierw sie wylecz sie... bo inaczej dopiero wtedy zobaczysz ile w ciazy swinstw trzeba brac a kazdy lek dla dziecka nie jest niczym dobrym

Gość gość
Musisz się leczyć, bo przede wszystkim możesz mieć problem z zajściem. Torbiele nie biorą się z nikąd.