Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

główka dziecka powyżej 10cm wazne!

Polecane posty

Gość gość

czy obwód główki powyżej 10cm jest wskazaniem do cc?

Gość gość
To chyba wszystkie dzieci musiałyby się rodzić poprzez CC. Przecież dziecko, gdy się rodzi to ma obwód głowy ok 30cm.

Gość gość
Ale mnie chodzi nie naokolo glowy tylko o srednice. Badaniem usg nie da sie przeciez zbadac naokolo... a skoro rozwarcie jest 10cm a glowka bedzie miec 12 to nie przejdzie tylko sie zaklinuje? Dlatego pytam czy ktos mial takie doswiadczenia i jak sie to potoczylo. Ja wiem ze kosci czaszki nie sa zrosniete tylko przy porodzie zachodza na siebie no ale chyba nie az tak...?

Gość gość
Właśnie po to krocze jest nacinane aby wyszła swobodnie, Nigdy nie słyszałam o takim wskazaniu do cc.

Gość gość
Krocze kroczem to juz ostatnia prosta dlugiej drogi przez kanal rodny a co w srodku?? Od poczatku jestem nastawiona na SN i nie chce slyszec o cc bo jestem wielkim przeciwnikiem. Ale jestem w 38tc i teraz zaczynam miec obawy o to, boje sie o niedotlenienie czy zakonczenie porodu przez kleszcze czy vaccum, dlatego pytam o podobne historie bo zaczelam sie bardzo bac i wkrecac sobie jakies leki...

Gość gość
Ale i tak będziesz rodzic naturalnie, chyba że sobie załatwisz cesarke za kasę

Gość gość
Nie chce cesarki... tylko dlatego pytam czy ktos mial podobnie i jak sie to skonczylo, bo dzis tyle sie slyszy jakis dziwnych historii ze faktycznie juz bym sie dala pokroic zeby tylko dziecku nic sie nie stalo

Gość gość
Taka wielka przeciwniczka cc i da sie pokroic.. nie chcesz zaufac naturze? Pewnie nie raz wyklinalas kobiety,ktore wlasnie ze strachu przed niedotlenieniem dziecka zalatwialy sobie cc,a teraz sama jestes w takiej sytuacji. Twoje pytanie nalezzaloby zadac ginekologowi. Niech rozwieje Twoje watpliwosci i obawy. Srednics glowki nie jest wskazaniem do cc. Jest nia np.niewspolmiernosc barkowa.

Gość gość
Nigdy nie wyklinalam kobiet ktore pragna cc, ani nie jestem tak zakrecona nad sn zeby ryzykowac zyciem dziecka. Nie naleze do zadnej z grup kobiet na tym forum ktore zakladaja przeciw sobie przeciwwstawne posty na temat sposobu rodzenia byle tylko sobie nawrzucac bo kazda metoda ma swoje plusy i minusy. Po prostu chcialam rodzic normalnie, nie bralam cesarki pod uwage przez cala ciaze bo po co? Nie mialam zadnych wskazan ku temu. I najzwyczajniej w swiecie zaczyna ogarniac mnie lek przed tym wszysykim co mnie czeka... domyslam sie ze gdyby z tym obwodem bylo wskazanie to moj gin by mnie o tym poinformowal, ale to wszystko jest teoretycznie... a w praktyce? Czy to moze miec jakies skutki uboczne? Czy ktoras zwracala w ogole na to uwage?

Gość gość
U mnie robili cc.

Gość gość
A jaki miala wymiar ze robili?

Gość gość
Spokojnie głowka dziecka ma w obwodzie ok 32-36 cm, gdyby potraktować to jako obwód koła, to wynika z tego, ze przy średnicy 10 cm, główka ma w obwodzie 31,4 cm :) POza tym główka trochę się "składa" podczas przeciskania. Rozwarcie szyjki macicy to 10 cm, ale matka natura nie ma linijki przeciez i wszystko tam jest elastyczne, wazny jest tez wchód miednicy ( a nawet ważniejszy). Pochwa jest elastyczna, samo wejście do pochwy też i spokojnie mozna urodzic bez pęknięć jak masz dobrą pozycję do rodzenia:)

Gość gość
Na usg da sie zmierzyć obwód,ja jakoś miałam mierzony u mnie syn miał 37 cm a córka 35 syn z cc a córa tez bo sugerowano się wagą bo oboje ponad 4kg.

Gość gość
Już wszystko wiem :) jestem po wizycie :) ale dzięki za odpowiedzi :)