Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Będę uprawiać roślinki

Domowy ogródek na balkonie dla dziecka. Co posiać?

Polecane posty

Mój 4 latek zapałał chęcią posiania bądź posadzenia roślinek na wiosnę w celu obserwacji i konsumpcji własnoręcznie wyhodowanych roślinek. Mamy już więc na oknie szczypiorek, natkę pietruszki, rzeżuchę i bazylię. Robi się ciepło, więc pomyślałam o większej skrzynce na balkon i posadzeniu czegoś większego, np. marchewki. Ale obawiam się, że zjemy ją dopiero pod koniec wakacji ;) Co polecacie, co łatwo pielęgnować i co daje dość szybko plony? Może truskawki w sadzonkach???

Gość gość
pomidorki polecam :)

Gość gość
Siemię lniane, kiełki są bardzo zdrowe :)

Na kiełki to trzeba mieć specjalne nasiona. Pomidorki na balkonie urosną??? A jak to pielęgnować?

Gość gość
Sałata jest łatwa w uprawie np maslowa, rukola. Szczypiorek, pietruszka, ale też przyprawy typu bazylia, oregano, wiem to z doświadczenia bo mieszkam na wsi. Truskawka pnaca też może być ale musisz często podlewać, co do pomidora nie jestem przekonana bo bez oprysku szybko biorą go choroby, może raczej te koktajlowe malutkie? Dobry może być też ziemniak tylko musi być posadzony w głębokiej donicy żeby miał dużo miejsca do rozrostu korzenia

Nie, no ziemniak na balkonie??? Te malutkie pomidorki mnie kuszą, ale właśnie zastanawiam się, czy bez oprysku da radę. Truskawka pienna? Hmm.. zaciekawiło mnie, możesz coś więcej napisać? Kupuje się sadzonki od razu? Nie trzeba specjalnej ziemi?

Gość gość
Ziemniak posadzony głęboko spokojnie się ukorzeni i urośnie, zbiór będzie po przekwitnieciu kwiatu i jak już roslinka mocno podeschnie tylko donica musi być duża :) pomidorki koktajlowe możesz kupić z nasion dostępnych w każdym sklepie ogrodniczym, ale mogą długo kielkowac, albo kupić gdzieś na targu gotowe sadzonki do uprawy i posadzić w doniczce i koniecznie zrobić podporke w postaci jakiegoś sznurka lub patyka żeby się piely i miały na czym opierać, przy odrobinie szczęścia będą pomidorki bez konieczności pryskania, musisz tylko pamiętać żeby nie wystawiać liści na deszcz i podlewać wprost do doniczki żeby liści grzyb nie chwycił. A ziemie zwykłą kup, taka w ogrodniczym dostępna w worku, taka najlepsza bo najpozywniejsza dla roślin,

Gość gość
A truskawki posadzone w tym roku z młodych sadzonek rzadko owocuja w tym samym roku :( zbiór dopiero po rozrosnueciu na drugi rok więc maleć może się zniechęcić :(

Gość gość
Polecam pomidorki koktajlowe i groszek cukrowy. Groszku świeżego nie dostaniesz w sklepie a np. moje dzieci co roku czekają, kiedy będą mogły iść sobie go poskubać.

Gość gość
Co do marchewki nie jestem przekonana bo jest ciężka w uprawie, ale groszek już jest ok tylko też wymaga podpórki

Nie mam aż tak dużego balkonu, żeby zawalać pół wielką donicą na 3 ziemniaczki, więc sobie odpuszczę, choć pomysł nawet niezły. Myślałam jeszcze o rzodkiewce i koperku, co myslicie? Pomidorki koktajlowe posadzę, już zdecydowałam :)

Gość gość
Koperek jak najbardziej ok, jest łatwy w hodowli :) rzodkiewka w sumie też tylko musisz rzadziej ja posiac żeby było miejsce na rozrost korzenia pomiędzy roslinkami, albo po wykielkowaniu jak już będzie mieć kilka cm przerwij ja( w sensie co druga wyrwij żeby pozostałe miały miejsce na lepszy rozrost

A więc pomidorki koktajlowe, koperek, rzodkiewka i sałata :) Super, dzięki za fajne konkretne rady, mały będzie zachwycony :)

Gość gość
truskawki też zaoowocują, ogrodniczki z was jak...

Gość gość
Ja polecam jakieś owoce. Spróbuj borówkę amerykańską z plantacji http://romanscy.info/