Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Midi7

Położne Wielka Brytania , praca za granicą UK i inne

Polecane posty

Gość Midi7

Szukam połoznych, które wyjechały do pracy za granicę, lub są w trakcie załatwiania pracy. Od kilku miesięcy przeglądam fora i widzę wpisy tylko pielęgniarek. Jestem w trakcie rejestracji w NMC w Wielkiej Brytanii i zaczynam się martwić czy znajdę pracę jako położna, ponieważ nigdzie nie widać polskich połoznych w UK. Pisałam maila do pewnej agencji rekrutacyjnej - odpisali mi, że dla pielęgniarek mają pracę od ręki ale dla połoznych nigdy nie mieli żadnej oferty. Czy są tu osoby, które mają jakieś doświadczenie w tym temacie?

Gość Midi7
Znalazlam taki wpis na kafeterii, ktory jest przygnebiajacy mam to szczęście, że jestem pielęgniarką, mam u siebie w pracy koleżankę, która pracuje razem ze mną, ale jest położną i już ponad rok szuka pracy w UK. agencje rozkładją ręce, bo położnych nie chcą zatrudniać. jest zarejestrowana, płaci coroczną opłatę z polskiej pensji a pracy tam nie może znaleźć, trudna sytuacja. Rozważa studia pielęgnairskie, trochę przedmiotów jej przepiszą. już za dużo zainwestowała w rejestracje, żeby rezygnować." Czy znacie polozne ktorym udalo sie w UK?

Gość gość
Witam ! Na prośbę wielu koleżanek położnych pokrótce chcę opisać zawód położnej w UK. Zawód położnej w UK diametralnie różni się zadaniami od pracy polskich położnych . Na wstępie - położna w anglii to samodzielny autonomicznie zawód , wypracowany dekadami lat przez brytyjskie położne. Silne lobby , niezależność zawodowa , wysoki prestiż . Położna w UK - TO TYPOWY SPECJALISTA - zajmuje się ciążą, porodem i połogiem . Na wstępie następuje segregacja pacjentek . Wszystkie ciężarne są prowadzone przez położną ( badania , ocena , screaning, planowanie opieki, konsultacje w zespołach interdyscyplinarnych ) a wykryte patologie ciąży przekazywane odpowiednio konsultantom - ginekolog i pozostali specjaliści do oceny i wdrożenia leczenia . Taki podział jest klarowny a lekarze zajmują się ciążą zagrożoną i powikłaną . Tak wiec fizjologia ciąży to Twoja działka . Poród ... poród prowadzi położna , dokonuje selekcji pacjentek do porodu domowego , do porodu w domu narodzin czy w szpitalu . Szpital pracuje ściśle z położnymi : tu następuje gradacja stanowisk - młoda położna praktykuje pod nadzorem senior położnej , ta podlega decyzyjnie położnej Team Leader - konsultant w razie jakichkolwiek wątpliwości . Młode położne po szkole są stopniowo wprowadzane do zawodu , bieżąco oceniane i tu następuje cykliczne kształcenie praktycznych umiejętności oraz doskonalenie wiedzy zdobytej podczas studiów . Czyli wiedza od mistrza przekazywana jest do czeladnika . Położne pracujące w środowisku współpracują ze szpitalami , tu także maja godziny pracy do wykonania i podejmują porody , oraz porody w domu , dokonują patronaży , wychwytują wszelkie patologie wymagające nadzoru przez specjalistów oraz inne organizacje społeczne, prowadzą poradnie planowania rodziny, szkoły rodzenia . Do pomocy maja sztab ludzi - pielęgniarki ginekologiczne , piel. zdrowia sexualnego , piel. środowiskowe, promotorów zdrowia kobiety, ośrodki promocji karmienia piersią, lekarzy .....etc. Tu także pracuja tzw. INDEPENDENT MIDWIFE - to położne niezależne , które pracują na własny rachunek tzw. zrzeszone prywatne położne oraz położne zajmujące sie pracą typowo naukową . Tak jak w Polsce rola położnej zawęża się do pracy w sali porodowej pod nadzorem położnika , pomocy w por. K, czy okrojonej pracy w środowisku a za tym mniejszą odpowiedzialnością , położne w UK - samodzielnie pracują w szerokim zakresie odpowiedzialności . Z perspektywy 9 lat w UK - mogę jedynie zapewnić wszystkie koleżanki i innych niedowiarków ,że są one do tego świetnie przygotowane . W UK położne dawno temu odeszły od medykalizacji ciąży i porodu na rzecz prowadzenia pacjentek jak najbardziej naturalnie . Sa to zupełne inne procedury . Polskie położne sa oczywiscie dobrze przygotowane do zawodu ale brakuje im często elastyczności , umiejętności samodzielnego podejmowania decyzji , ponieważ przez lata pracowały wyłącznie pod czyimś kierunkiem bez prawa głosu odnośnie planu opieki nad ciężarną lub rodzącą , brakuje im wiary w siebie ( w czym polskie uczelnie wcale nie pomagają wypuszczając świetnych fachowców ale o małej akceptacji i niskiej samoocenie siebie jako samodzielnego fachowca . Przeciwnie w UK - tu położna nie ma niskiej samooceny , zna swoją wartość ,pod względem merytorycznym świetnie przygotowana na poziomie lekarza położnika w ramach fizjologii ciąży , porodu i połogu , potrafi walczyć o status i lobby zawodowe . Czy polskim położnym trudno jest znaleźć pracę w UK? Odpowiem : nie jest prosto ale nie jest to niemożliwe . Barierami są: komunikacja i troszkę inne przygotowanie do zawodu . UK to multi- narodowy kraj , wiele języków , wiele dialektów, różnic kulturowych z którymi musisz sobie radzić na co dzień . Musisz wiedzieć jak odebrać poród w rodz. żydowskiej, jak w hinduskiej a jak indziej w społecznosci afrykańskiej .Co możesz zrobić a czego nie ..... musisz umieć samodzielnie podejmować decyzję , wykonywać pewne zabiegi nadal w polsce zarezerwowane dla lekarzy np. vaccum .......czy w polsce uczyłaś się o tym na zajęciach ? Tu musisz szanować inność, kulturę pochodzenia, wiarę ....i masę innych rzeczy oraz potrafić się w tym wszystkim znaleźć. Komunikacja naprawdę potrzebny jest tu dobry angielski medyczny - bo w razie godz. W - kto ma czas objaśniać????, jak porozumiesz się z pacjentką , jej rodziną ....często robisz to przez telefon . Początek : rejestracja w NMC oraz zdanie testów kompetencji , ubezpieczenie , szukanie pracy, sito interwiew ......żmudna droga ale jeśli ktoś jest wytrwały powinien próbować . Z mojej strony życzę wszystkim po fachu koleżankom zdeterminowania w zdobyciu pracy w UK jako położne . Szkoda tylko ,że naszym kraju nadal nie buduje sie silnego lobby polskich położnych , często patrząc na innowacyjne koleżanki - - jak na innowierców . Nadal patrzymy przez pryzmaty dyplomów, kto im bardziej ważny , boimy sie zrobić krok na przód .... same zakałapućkując się w piętkę gdy tymczasem Europa ucieka daleko do przodu . Serdecznie pozdrawiam Polska położna w anglii blog Beaty

Gość Midi7
Pani Beato wielkie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz! Bardzo Pani pomogla!

Gość Mionce
Beata opisuj***ardzo wyczerpujaco role poloznej w Anglii i pracochłonna drogę do zdobycia tego stanowiska. Znajomość języka jest bardzo ważna oczywiście... Można sie przygotowywać latami a rzeczywistoc i tak nas przerośnie... Jestem położna w Anglii od ponad 3 lat. Skończyłam magisterkę na uniwersytecie w Gdańsku. Pracowałam przez rok w szpitalu w Gdyni po czym wyjechałam do Anglii szukać pracy, szukanie pracy zajęło mi 2 miesiące. Interview jest trudne jesli (tak jaka ja) nie wiesz czego sie spodziewać, jakie pytania mogą zadać itd. Rzeczywiście mało jest informacji na temat polskich położnych w Anglii... Pośrednictwa pracy tez nie maja nic do zaoferowania. W izbach nic nie wiedza a nawet pesymistycznie próbują wyperswadować wyjazd położnym mówiąc ze tam jest całkiem inaczej, ze pielęgniarki to owszem, znajda prace ale położne? Położne w Anglii to zawód niezależny... Nie to co w Polsce. Z tym to sie zgodzę ale uważam ze znalezienie pracy w UK jest łatwiejsze niż w Polsce... I praca jest DUZO lepiej płatna i doceniana! Pozdrawiam Iwona

Gość PolMar
Witam Pani Iwonko!Podziwiam za tak efektywna sprawnosc w znalezieniu pracy na stanowisku polozna w 2 miesiace. Ja probuje od 6 miesiecy i juz zaczynam myslec, ze to ze mna jest cos nie tak. Bede wdzieczna za udzielenie informacji odnosnie rozmowy kwalifikacyjnej, a moze rowniez lokalizacji. Pozdrawiam Marzena

Gość Midi7
Marzena a próbujesz szukać będąc w Polsce czy w UK?

Gość gość
Witam koleżanki Położne! Tez jestem po rejestracji i próbuje znaleźć prace, jak na razie bezskutecznie. Podobnie jak Pani Iwona, skończyłam Gdański Uniwer.Med. i pracowałam w Gdańsku- moze sie znamy?:)) Pani Iwono i Beato, bardzo proszę o kontakt. Magda

Gość gośćbea
Witam. Bardzo dlugo tu nie zagladałam. Odnosnie poszukiwania pracy. strona NHS JOB UK. Tam nalezy sie zarejestrowac, dokonujac wyboru profesji :midwife , wybierajac rejon na ter. uk gdzie chcecie pracowac... to wszystko bedzie sie wyswietlac. Po zarejestrowaniu pokaza sie oferty pracy na ktore po kliknieciu odpowiadacie. Po zaaplikowaniu o prace nalezy czekac na zaproszenie na interwiev. Jesli pracodawca jest zainteresowany - po otrzymaniu zaproszenia z data i godz. spotkania nalezy udac sie na wyznaczone miejsce. Zazwyczaj spotkanie odbywa sie przy tzw. komisji od 3-5 osob. Podczas interwiev bedziecie Panie odpowiadac na pytania odnosnie Was, waszej znajomosco zawodu - sa to pytania ogolne i kliniczne. Czasami sa to pytania odnosnie sytuacji klinicznych, ktore nalezy umiec pokazac z wykorzystaniem fantomu lub manekinu . Lazda odpowiedz jest oceniana i po takim spotkaniu zapada decyzja kto zostaje przyjety. B. wazna jest dobra komunikacja, napawde wiedza wiedza ale jesli nie poradzisz sobie z komunikacja padasz. Jak pisalam tu w pracy nie ma czasu na zapytania, musisz umiec dzialac i podejmowac samodzielne decyzje bez rozumienia jezyka, obslugo komputera nie napiszesz rapotu czy sprawozdania, nie udzwigniesz sytuacji zagrozenia zycia czy zdrowia pacjentki jesli nie bedziesz sprawnie komunikowac sie. Dwa przed Toba liczne kursy, konferencje i szkolenia ktore musiss kompletowac caly czas aby byc w rejestrze NMC - odp. izb ploznych i je udowadniac, w pracy caly czas supervision czyli ocena pracy przez przelozona i kolezanki to spotkania na ktorych odp. na pytania odnosnie pracy klinicznej. Drogie kolezanki dobry jezyk to podstawa, kolejno wiedza teoretyczno praktyczna.... a nastepnie wiara w siebie i wszystko bedzie dobrze. Caluje Was wszystkie.

Gość paulinapajpajpaj
czy myślisz ze jest szansa na znalezienie pracy prosto po studiach ? bez zadnego doswiadczenia?