Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spadkowa

przepis mieszkania po rodzicach...

Polecane posty

Gość spadkowa

Hej pytanie jak w temacie. Moi rodzice mieli mieszkanie własne.Oboje nie żyją. Nie zostawili żadnego testamentu. Dzieci to ja -córka( mam swój dom) i brat-syn( nie żyje). W mieszkaniu byli zameldowani tylko rodzice. Czyli zostałam tylko ja.Wiem,że trzeba założyć sprawę w sądzie o nabycie spadku...i tu moje pytanie...czy tylko ja zostaję jako jedna spadkobierczyni?czy dzieci moje lub nieżyjącego brata też się liczą.Czy ktoś miał podobną sprawę?

Gość gość
ty i dzieci brata

Gość gość
Dziedziczysz Ty i spadkobiercy brata, czyli dzieci i być może żona.

Gość spadkowa
Aha rozumiem. A jak dzieci brata nie chcą tego mieszkania(ruina totalna,dużo w remont trzeba włożyć) to co sąd będzie ich wzywał aby się zrzekli czy jak? Ja będę musiała im coś zapłacić? Dużo z tym załatwiania.No ale cos trzeba z tym mieszkaniem zrobić.

Gość gość
Jezeli brat zyl jeszcze, gdy rodzice zmarli, to dziedziczysz ty i brat, a w jego miejsce zona i jego dzieci. Jezli on zmarl wczesniej, to dziedziszysz ty i jego dzieci.

Gość gość
Najpierw musi byc orzeczenie o nabyciu spadku, a potem zrobcie dzial spadku na ciebie (skoro oni tego mieszkania nie chca) i po sprawie.