Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wyjechać za granice jak szukać pracy

Polecane posty

Gość gość

Porady mile widziane :) oczywiście jeśli tylko Macie czas :) Chodzi mi ogólnie najlepiej jak to u Was w praktyce wyglądało...

Gość gość
Podnoszę temat, bo też mnie czeka emigracja. Najprawdopodobniej do Niemiec. Jeszcze się waham, ale chyba nie ma na co już czekać.

Gość gość
A do jakiego rodzaju pracy wyjeżdżasz?

Gość gość
jak jestes dziewczyna to jako opiekunka potem jakospojdzie dalej

Gość za granicą jest ok
jak nie masz punktu zaczepienia to musisz mieć kase na wyjazd plus minimum 2 miesiące rezerwy na przeżycie na miejscu. Jak nie znasz języka to zostaje poszukiwanie pracy w środowisku polonijnym, np. gazety po polsku, strony na necie itp. Najlepiej poznać kogoś i jechać do konkretnej osoby. Aha, i nie wybrzydzać w pracy, przynajmniej na początku, brać co jest ( bez względu czy masz magistra czy doktorat ) i robić ile godzin się da i odłożyć rezerwe 6cio miesięczną kosztów. Potem można próbować szukać inną prace lub się dokształcać, itp. Początki na emigracji nie są łatwe, praca może być ciężka i/lub poniżająca, nie łatwe życie dla nikogo, ale z czasem każdy daje rade bo musi. Po paru latach można już troche bardziej na luzie lub zrobić lokalnie szkołe i robić w innym zawodzie niż typowe dla emigrantów.

Gość gość
No niestety ja mam doktorat. Po tylu latach współpracy powiedzieli mi do widzenia, bo studentów nie ma i zamykają kierunek. Ehh, wstyd i tyle z doktoratem na zmywak.

Gość gość
podbijam temat. gdzie poznać kogoś by do niego wyjechać?