Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak to jest z tymi rachunkami w praktyce jak się wynajmuje mieszkanie Napiszcie

Polecane posty

Gość gość

z czego wynikają wątpliwości. Przecież jak zużywasz np. 2m ciepłej +2m zimnej +prąd załózmy za 25zł. za os. na miesiąc i gaz (teraz gaz jest tani) to można wyliczyć, że rachunki kosztują 100zł. załóżmy. Pytam, bo pewnie będę szukać pokoju a widzę tu takie tematy, jakby to była czarna magia z rachunkami.

Gość gość
Nie wiem o co Ci chodzi tak do końca. teraz mam kawalerkę - płacę czynsz do właściciela, czynsz do spółdzielni, i za każdy miesiąc opłacam gaz i wodę wg liczników (dokładnie, za każdy m3, teraz w gazie nieco inaczej się liczy) a prad co 2 zgodnie z rachunkiem. Jak wynajmowałam pokój to akurat zawsze miałam całość - opłaty mnie nie interesowały, po prostu właściciel wołał 500zł i tyle. Ale wiem, że może być tak, że jak sa 3 pokoje jednoosobowe to płacisz po 1/3 wszystkiego (w sensie czynszów i rachunków). x A wątpliwości sa bo np. zwalnia się jakis pokój - i co z czynszem dla spółdzielni? Były 3 cześci, a teraz zostały tylko dwie osoby. Czasami jedna z wynajmujacych jest oddelegowana do robienia opłat - tutaj też róznie bywa.

Gość gość
dzieki za odp ;) Chodzi mi o to, że chodzę z 2 osobami, bo szukamy 3pok. i one ciągle pytają "jakie tu są mniej więcej rachunki" i 90%właścicieli mówi, że takie jak panie zużyjecie. A one nie rozumieją i dalej pytają. No przecież jak w mieszkaniu są kaloryfery, nie ma piecyka gazowego to woda jest z sieci i kosztuje tylko CO, woda, prąd i gaz i to można przewidzieć. Jedyna wątpliwość czy się dopłaca za CO jeszcze. A one pytają, jakby to były kwoty zależne od widzimisię właściciela :O Albo to ja jestem glupia i czegoś nie wiem....

Gość gość
One pytają o średnie koszta. Czasami czynsz dla spółdzielni to 200-300 a czasami 600. Czasami metr ciepłej wody to 20-30 a czasami nawet 50. Ogrzewanie to już różnie, zależy czesto od widzimisię spółdzielni - też płacisz za to co Ci na kaloryferze nabije.

Gość gość
bo róznice są spore, np w kamienicy z ogrzewaniem elektrycznym na 3 pokoje wyjdzie w zimie minimum 1000 zł ,a w kamienicy z centralką 300 za 3 pokoje. To normalne ze kazdy che wiedziec mniej wiecej ile zapłaci przy normalnym zużyciu