Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kochane mamy antykoncepcja po porodzie, pomóżcie

Polecane posty

Gość gość

w skrócie - jestem po drugiej cesarce- nie będę pisać co przeszłam powiem tyle- nie wyobrażam sobie trzeciej. Teraz jest połóg, za jakiś czas chce zacząć współżycie ale panicznie boję się ciąży. Pierwsze dwie były planowane. Po pierwszym dziecku kochaliśmy się swobodnie (zabezpieczaliśmy się ) ale i tak planowaliśmy drugie dziecko więc się nie bałam, po prostu byłoby wcześniej. A teraz jest dwoje, antykoncepcja hormonalna odpada, jak się zabezpieczyć?

Gość gość
skoro hormony odpadają, to zostają Ci prezerwatywy, kapturki lub pianki plemnikobójcze, nie rozumiem jakiej odpowiedzi oczekujesz...? bo jeśli panicznie boisz się 3 ciąży- kalendarzyk odpada. ja od 1 miesiączki przez 10 lat miałam regularne co do dnia, nawet po odstawieniu hormonów i w ciążę zaszłam w 1 cyklu po odstawieniu gumek dzięki cudownemu kalendarzykowi. 15go grudnia miałam dostać okres i tego dnia jakimś cudem doszło do zapłodnienia, więc w Twoim przypadku przy takiej panice ta metoda nie ma sensu.

Gość gość
Mnie 6 tyg po ceaarce lekarz dal zastrzyk na trzy miesiace a potem zalozylam sobie spirale i mam spokoj na 5 lat.

Gość gość
Mam spirale miedziana ta ktora nie uwalnia hormonow wiec mysle ze dla Ciebie byloby to bardzo dobre wyjscie. Tez rodzilam cc ale dobry lekarz nawet w takiej sytuacji zalozy spirale.

Gość gość
czy zakładanie tej spirali boli? jakie są skutki uboczne? ja mam częste infekcje niestety

Gość gość
Mnie zakladanie nie bolalo w ogole. Przez pierwszych kilka dni bolal mnie brzuch a potem juz bylo ok. Zalezy od organizmu. Jak poczytasz to roznie kobiety pisza. Ja akurat nie mam zadnych skutkow ubocznych a mam ja juz dwa lata. Mialam chwile przez trzy miesiace gdzie po kazdym okresie mialam lekka infekcje ale samo przeszlo wiec nie wiem czy to wina spirali.

Gość gość
Do goscia z 10:21 zaszlas w ciążę w dniu spodziewanej miesiaczki? Dlugie masz cykle? Rozumiem, że kochaliscie się do konca? Plemniki Twojego męża to normalnie chyba jakiś survival przeszły, ze wytrzymały do owulacji ;) ale czasami podobno tak bywa.

Gość gość
a nie proponowali Ci podwiązania jajowodów? mojej mamie podwiązali po trzeciej cesarce, mnie już po drugiej

Gość gość
Wkładka domaciczna działa miejscowo, więc nie powinnaś obawiać się zakrzepicy - bo podejrzewam że dlatego nie chcesz przyjmować standardowych pigułek - zapytaj ginekologa czy w Twoim przypadku by się to sprawdziło. Dobrym rozwiązaniem jest również przyjmowanie równocześnie harmonelli, która jest polecana przez Polskie Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. Ja przyjmuję mini pigułkę bo jeszcze karmię piersią potem przejdę pewnie na plaster, tak jak przed ciążą.

Gość gość
Jestem po operacji serca, mam wstawianą zapinkę między przedsionkami, kardiolog wykluczył tabletki i plastry na wkładkę domaciczną się zgodził, tak jak wyżej dziewczyny piszą ona działa miejscowo, dopytaj lekarza. Odkąd mam założoną wkładkę profilaktycznie przez dziesięć dni w miesiącu zażywam provag, który wzmacnia mikroflorę pochwy i chroni przed podrażnieniem/infekcjami intymnymi. Wcześniej jak nie stosowałam probiotyku miałam nawracające infekcje.