Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Porady na temat obcych kotów?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Często jeżdżę na moją działkę. Chodzi tam dużo kotów. Jedna starsza pani często dokarmia koty, więc zawsze się tam kręcą. Chciałabym się z nimi pobawić czy trochę do siebie przyzwyczaić. Macie jakieś porady lub doświadczenie z tym związane?

Gość gość
Zostawianie jedzenia tak aby widzialy ze je zostawiasz, z czasem będą siedzieć niedaleko i obserwować cie czy zostawiasz jedzenie. Pozniej będą podchodzić coraz bliżej, wręcz czekając na jedzonko. Ale to raczej się uda przy regolarnym dokarmianiu. pomysl zawczasu czy jak przyjdzie zima tez będziesz je dokarmiać (zrozumiałam ze te koty sa na działce wiec pewnie nie przebywasz tam codziennie) bo będą przychodzić i czekac. Oswoilam tak dzika kotke, po paru miesiącach pozwalala się glaskac, przyprowadzala młode i wygrzewala się w sloncu obok mojego psa.

Gość gość
Na początku nie podchodź za blisko ani nie uganiaj się za nimi, bo je tylko przestraszysz. To kot musi zrobić pierwszy krok :), a Ty tylko stwórz mu do tego warunki. Np. kucnij niedaleko i spróbuj rzucić w jego stronę kawałek szynki. Wołaj go w trakcie karmienia - może wprawdzie nie zareagować, ale w końcu nauczy się Ciebie rozpoznawać. Jeśli któryś podejdzie do Ciebie bliżej to nie próbuj głaskać go od razu, tylko najpierw daj mu do powąchania rękę.